Hrvatska
StoryEditor

Poduzetnički optimizam: MIV-u lipanj bolji nego lanjski, Končar u plusu u prvom polugodištu

31. Srpanj 2020.

U novom broju Lidera objavljen je tekst o umjerenom optimizmu poduzetnika u kojem pišemo da su neka poduzeća u lipnju poslovala čak i uspješnije nego u istom periodu lani, ili su im poslovni rezultati u prvih pola godine približni onima iz istog lanjskog perioda. Naknadno su nam se javili još iz tvrtki MIV i Grupe Končar koji također potvrđuju da su im rezultati bolji nego što se moglo očekivati.

Tako u Metalskoj industriji Varaždin (MIV) kažu da je generalno prvo polugodište završeno zadovoljavajuće te je u odnosu na prošlu godinu došlo je do laganog rasta.

- Sam rast, odnosno pad u našoj branši ovisi i o prvim mjesecima u godini koji su tradicionalno nešto slabiji u odnosnu na ljetne mjesece radi zimskih uvjeta te nemogućnosti izvođenja infrastrukturnih radova. Prihodi u odnosu na prošlu godinu veći su za 13 posto. Početkom godine priključen je izdvojeni pogon novog vlasnika u sastav MIV-a pa trenutno ukupni promet iskazuje kao zajednički što je dovelo i do većeg ukupnog rasta. Promatrajući istovjetnu prodaju samo MIV proizvoda rast je na razini od šest posto – kažu u toj kompaniji.

Dodaju da se osjeća oporavak od prvotnog šoka i nesigurnosti tijekom ožujka i travnja. U svibnju je došlo do rasta ukupnih prihoda za sedam posto, a u lipnju za čak 20 posto gledajući ukupni promet koji objedinjuju trenutno dva brenda. Promatra li se pak samo promet MIV robe, svibanj je bio na razini prošle godine, a lipanj u rastu za 12 posto. Ističu da su mjere koje je vlada poduzela uvelike pomogli u najkritičnijem i neizvjesnom razdoblju ožujka i travnja, a i jesen im je optimistična, kao i nekim drugim tvrtkama (o čemu možete čitati u novom broju Lidera), iako im problem može stvoriti neraspisivanje ili usporavanje najavljenih javnih natječaja.

- Plan za jesen kao i kraj godine su optimistični jer započeti projekti još uvijek se završavaju. S obzirom da se naši proizvodi koriste u infrastrukturnim projektima te je njihova realizacija u dužem vremenskom razdoblju, sam lockdown usporio je provedbu i raspisivanje novih natječaja za naredne godine te se onda i očekuje teže razdoblje – poručuju iz MIV-a.

Rast prihoda za 12,1 posto u prvoj polovini godine ostvarila je i Grupa Končar što im je donijelo ukupno 1,4 milijarde kuna. Prihodi od prodaje proizvoda i usluga koji čine 97 posto ukupnih poslovnih prihoda iznose 1,3 milijarde kuna i veći su 11,1 posto. Na prodaju u izvozu odnosi se 67 posto prihoda. Ugovoreno je novih poslova u iznosu od 1,5 milijardi kuna, od čega 72 posto na inozemnim tržištima te uz ugovorene poslove ranijih godina za realizaciju u 2020. dostatni su, poručuju, za ostvarenje planiranih prihoda od prodaje proizvoda i usluga u ovoj godini.

EBIDTA iznosi 83,7 milijuna kuna i 18,8 milijuna kuna je veća od ostvarenja u istom razdoblju prethodne godine. EBITDA marža iznosi 6,24 posto (u istom razdoblju 2019. iznosila je 5,38 posto). Ako se izuzmu jednokratne stavke (dobit/gubitak od ukidanja rezerviranja), normalizirana EBITDA još je značajnije rasla u odnosu na prošlogodišnje razdoblje i iznosi 80,9 milijuna kuna ili 31,6 milijuna kuna više od ostvarenog u prošloj godini.

- Na razini cijele Grupe izvršene su procjene poslovanja do kraja godine. Očekuje se da će prihodi od prodaje biti veći za otprilike četiri posto u odnosu na lani. Stanje otvorenih obveza na kraju godine iznosilo bi oko 3,7 milijardi kuna. Kako se u najvećem broju društava ciklusi ugovaranja i proizvodnje odvijaju u duljem vremenskom razdoblju, mogući negativni utjecaj uzrokovan koronavirusom na poslovanje Grupe prije svega ovisi o dužini krize. U ovom trenutku nije moguće u dovoljnoj mjeri procijeniti i kvantificirati poslovne posljedice u narednoj i sljedećim godinama – poručuju iz Grupe Končar.

Sudeći po ovim dvjema tvrtkama, ali i drugima, možemo biti umjereni optimisti, uz veliki oprez.

26. travanj 2024 15:15