Hrvatska
StoryEditor

Pogledajte nove cijene na benzinskim postajama

11. Kolovoz 2020.

Prema informacijama portala cijenegoriva.info u utorak je došlo do novih promjena cijena naftnih derivata u Hrvatskoj. Tako je cijena litre eurosupera 95 POSKUPILA za 6 lipa i sada se kreće oko 8,97 kuna. Cijena litre eurodizela u utorak je POJEFTINILA za simboličnu 1 lipu i sada se kreće oko 8,58 kuna. Cijena litre autoplina JEFTINIJA je za 3 lipe i kreće se oko 4,21 kunu. 

Inače, cijene nafte na svjetskim tržištima prošloga su tjedna porasle više od 2 posto, a njihov još veći uspon ograničava daljnje širenje koronavirusa u svijetu, koje bi moglo usporiti oporavak globalnog gospodarstva, a time i potražnje za naftom. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 2,5 posto, na 44,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,4 posto, na 41,22 dolara.

Podršku cijenama pružala je gotovo cijeloga tjedna nada ulagača u nove poticajne mjere u SAD-u, što bi ubrzalo oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva i najvećeg potrošača nafte u svijetu. No, kako demokratski i republikanski zastupnici u Kongresu nisu usuglasili nove poticajne mjere, vrijedne oko 1.000 milijardi dolara, u petak su cijene nafte pale gotovo 2 posto i tako umanjile prošlotjedne dobitke.

A da su nove poticajne mjere nužne, pokazuje većina posljednjih podataka, prema kojima gospodarstvo nije baš u snažnom zaletu. Primjerice, u petak je objavljeno da je u srpnju broj zaposlenih u SAD-u porastao za 1,76 milijuna, što je, doduše, nešto više nego što se očekivalo, ali znatno manje u odnosu na 4,8 milijuna mjesec dana prije.

20. srpanj 2024 04:36