Hrvatska
StoryEditor

PPK karlovačka mesna industrija i u koronakrizi proizvodi punom snagom

21. Travanj 2020.
PPK karlovačka mesna industrija

- Od 560 radnika koje trenutačno zapošljava PPK karlovačka mesna industrija, niti jedan nije za sad obolio od zaraze COVID-19, kao ni članovi njihovih obitelji, kazao je Igor Miljak, predsjednik Uprave tog poduzeća koje zajedno s matičnom tvrtkom MI Braća Pivac iz Vrgorca i čakovečkom 'Vajdom' čini Grupu Pivac.

Povod izjavi bio je posjet predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića PPK-u koji se nakon razgovora s Miljakom, te Nevenom i Miljenkom Pivcem, tijekom obilaska proizvodnog pogona i osobno uvjerio u sve mjere koje PPK poduzima kako bi održao kontinuitet proizvodnje, te istovremeno dosljednom primjenom higijensko-zaštitnih mjera omogućio najviši standard zaštite zdravlja svojih zaposlenika.

PPK je, kazao je Miljak, pokazao predsjedniku Milanoviću koje je sve mjere poduzeo u lancu opskrbe hranom u posljednja dva mjeseca otkad je Europu, pa tako i Hrvatsku pogodila kriza izazvana pandemijom koronavirusa. Tijekom prvih dvaju tjedana, kad je počelo uvođenje raznih restriktivnih mjera i kada je stanovništvo krenulo u kupovinu prehrambenih proizvoda radi stvaranja kućnih zaliha, potvrdio se problem hrvatske samodostatnosti u proizvodnji hrane kad je u pitanju broj životinja u uzgoju i tovu, a to je oko 50 posto na državnoj razini, kazao je Miljak.

- To je u početku ovih mjera privremeno izazvalo poremećaje u transportu i lancu opskrbe. Bilo je tada opasnosti od zatvaranja granica, ali se ipak na vrijeme riješilo pitanje teretnog cestovnog transporta, što je omogućilo uvoz sirovina i rad proizvodnih pogona - kazao je Miljak.

- Međutim, kad govorimo o mjerama koje se moraju poduzimati u ovakvim izvanrednim situacijama kad se pojavi ovakav virus, to za nas u PPK i u Grupi Pivac nije nešto posebno novo. Znatan dio svih mjera koje se sad naširoko počinju provoditi, u procesnoj industriji kao što je ova naša, prisutno je već više od desetljeća u sustavima HACCP i IFS normama koje su važne za sigurnost potrošača i stabilnost suradnje s trgovačkim lancima. U sklopu toga mi smo dužni sustavno provoditi sve mjere zaštite od virusa i bakterija. Sada smo samo dodatno pooštrili mjere na ulazu u pogon, kao što je mjerenje temperature svakome tko ulazi u pogon, pojačali smo socijalnu distancu gdje god je to moguće u pojedinim cjelinama proizvodnje. Razdvojili smo i smjenski rad na način da se smjene više ne preklapaju, nego da je između njih barem jedan sat pauze, a posebno je pojačana sanitacija odlaska u sanitarne čvorove, kazao je Igor Miljak.

Što se tiče jamstva na kvalitetu isporučenih mesnih proizvoda u maloprodaju, Miljak kaže da je kontrola na svim mogućnostima patogenih elemenata u njihovim proizvodima u potpunosti usklađena s svim veterinarskim i javno-zdravstvenim standardima.

Grupa Pivac ima godišnji prihod od 500 milijuna eura, a što se tiče PPK-ove ovogodišnje realizacije proizvodnog i prihodnog plana, Miljak je kazao da tijekom ožujka i prve polovine travnja nije bilo pada u proizvodnji i prodaji. Razlog tome bio je, dodao je, najprije povećani udio prodaje kojim je stanovništvo uslijed koronavirusa i resktrivnih mjera krenulo u stvaranje zaliha, a onda je došlo vrijeme Uskrsa, kad mesnoj industriji po tradiciji u ovim krajevima pada sjekira u med.

- Posljednjih se desetak dana primjećuje lagani pad prometa, a to će se sigurno osjetiti još i više ako na snazi ostanu aktualne mjere, zbog čega će se izgubiti i znatan dio turističke sezone. Ako turistička sezona padne za 50 posto, onda ćemo i mi kao mesna industrija zabilježiti znatan pad kao dio opskrbnog lanca u tom sektoru. S druge strane, svi oni koji su uključeni u HoReCa segment, morat će, ako nigdje, jesti i doma, pa ćemo nešto toga gubitka prometa kompenzirati kroz trgovačku mrežu. No, sigurno će nam nedostajati prvi, ali i udarni dio turističke sezone - kazao je Miljak, napomenuvši da PPK-karlovačka mesna industrija ne planira otpuštanja svojih zaposlenika.

Udio izvoza PPK karlovačke mesne industrije u njenom ukupnom prihodu je desetak posto, a Miljak kaže da je sve ono što je u tom izvoznom segmentu ugovoreno za sad i aktualno, te da jedini predviđeni pad prihoda ovisi o situaciji s turističkom sezonom, ako će je i u kojem obimu biti u Hrvatskoj.

19. travanj 2024 02:45