Hrvatska
StoryEditor

Preduvjeti za sigurno i neometano poslovanje u budućnosti

29. Svibanj 2020.

COVID-19 je pokrenuo najveću virtualizaciju u svijetu poslovanja. Preko noći su se organizacije, timovi i pojedinci morali prilagoditi novom normalnom načinu rada. Od sredine ožujka 2020. godine više od 90% radne populacije u svijetu prisiljeno je raditi od doma, dok prema podacima iz State of Global Workforce istraživanja, tijekom 2019. godine s udaljenih lokacija radilo je tek 20% zaposlenika. Ključno pitanje u ovom trenutku je kako će posao izgledati u budućnosti?

Nakon više od dva mjeseca rada od doma, brojne analize ukazuju da su glavni preduvjeti za sigurno i neometano poslovanje:

Rad na daljinu zahtjevniji je od rada u uredu, i u aspektu timske suradnje i u aspektu sigurnosti. Nedostatak interakcije licem u lice, nepoznavanje i nelagoda s različitim oblicima elektroničke komunikacije mogu kočiti rad timova i poslovnih procesa. S druge strane, upravo su se pravilno implementirana kolaboracijska rješenja pokazala ključnima za otklanjanje takvih nedostataka novog načina rada. U prvom redu, to su rješenja za virtualne sastanke koja uključuju organizaciju, snimanje i transkripciju sastanaka kao i rješenja za timsku kolaboraciju koja će omogućiti svim članovima tima uvid u stvarno stanje projekata i povezanost.

Zaključak je to istraživanja koje je tvrtka Freeform Dynamics provela kroz razgovore s više od 1500 IT lidera. Za neometan nastavak poslovanja nužno je pružiti zaposlenicima tehnološka rješenja koja će im omogućiti interaktivan rad s udaljenih lokacija.

STVARI VIŠE NIKADA NEĆE BITI ISTE

Rad na daljinu je tek početak dugoročnih trendova koji će oblikovati budućnost poslovanja. Mijenja se priroda posla, a zaposlenici žele veću fleksibilnost - integraciju korisničkog i timskog iskustva gdje god bili; u uredu ili doma. Uz kolaboraciju, sigurnost u virtualnom poslovanju postaje jedan od najbitnijih elemenata, a sve to prate i rastuća očekivanja od strane korisnika.

Iako tvrtke polako otvaraju vrata svojih ureda, novi način rada donio je mnoge benefite: povećanu produktivnost zaposlenika, optimizaciju troškova, agilnost u poslovanju te fleksibilnost koja zaposlenicima bolje odgovara nego striktno radno vrijeme. Čak 87% zaposlenika smatra da su za vrijeme rada od doma bolje povezani s kolegama dok komuniciraju online te da su više involvirani u procese i kulturu tvrtke. 54% zaposlenika želi nastaviti raditi od doma, dok njih 75% želi povremeno raditi u uredu, a povremeno doma.

BUDUĆNOST JE SADA

Novonastala situacija zahtijeva prilagodbu svih poduzetnika, bez obzira na veličinu tvrtke. Iako navedene prednosti ne možemo izravno ili isključivo pripisati naprednim mogućnostima rada na daljinu, činjenica je da su virtualni timovi i kvalitetni kolaboracijski alati značajno pomogli da se postignu bolji rezultati, komunikacija i produktivnost. Razmišljajući o razdoblju poslije pandemije, mnogi su već utvrdili kako sigurne i učinkovite mogućnosti rada na daljinu mogu pomoći pri smanjenju troškova najma nekretnina i putovanja u budućnosti.

Nužna je maksimalna fleksibilnost te kombinacija najboljih elemenata od novog i tradicionalnog načina rada, a transformaciju i adaptaciju poslovanja uvelike će olakšati sigurna i kvalitetna kolaboracijska rješenja poput Cisco Webexa.

JEDINSTVENA PLATFORMA ZA UPRAVLJANJE HARDVERSKIM I SOFTVERSKIM RJEŠENJIMA

Cisco Webex je moderna kolaboracijska platforma koja omogućava neometanu komunikaciju s bilo koje lokacije. Webex je vaša poveznica s uredom, kolegama, ali i privatnim kontaktima. U zadnja 4 radna tjedna bilježi više od 450 milijuna aktivnih korisnika. Preuzmite besplatni Webex i uvjerite se zašto je najsigurnija kolaboracijska platforma.

09. prosinac 2022 07:55