Hrvatska
StoryEditor

Prijedlog zakona o obnovi Zagreba ‘krenuo‘ prema Saboru, uvršteni i socijalni kriteriji

27. Kolovoz 2020.
Zagreb, obnova poslije potresa foto Dražen Lapić

Vlada je u četvrtak u drugo saborsko čitanje uputila prijedlog zakona o obnovi Zagreba u koji je odlučila uvrstiti socijalni kriterij pri sufinanciranju konstrukcijske obnove zgrada oštećenih u potresu 22. ožujka.

Zakonom se definira model po kojem će konstrukcijsku obnovu u udjelu od 60 posto financirati država, 20 posto jedinice lokalne samouprave i 20 posto vlasnici nekretnina, a novost u odnosu na prvo čitanje je uvrštavanje u zakon socijalnih kriterija, odnosno dohodovnog i imovinskog cenzusa.

Građanima Zagreba i dvije susjedne županije čije su kuće i stanovi stradali u potresu, a na minimalcu su i nemaju značajniju imovinu, država i jedinice lokalne i regionalne samouprave u potpunosti će financirati konstrukcijsku obnovu nekretnina.

Iznosa od 20 posto sufinanciranja obnove bit će oslobođeni vlasnici nekretnina čiji mjesečni dohodak po članu obitelji u protekloj godini nije prelazio iznos od 4000 kuna, koliko iznosi osobni odbitak, i oni koji na dan potresa nisu imali imovinu ukupne vrijednosti veće od 200.000 kuna. 

U potpunosti će se financirati i konstrukcijska obnova invalidima Domovinskog rata te korisnicima socijalne skrbi koji primaju pomoć za uzdržavanje.

Prijedlo Zakona možete vidjeti OVDJE.

Zbog zakona izvanredno zasjedanje Sabora

Kako bi zakon o obnovi Zagreba bi što prije usvojen, Vlada je također poslala zahtjev za izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora, koje će se održati idućeg tjedna. Vlada traži izvanredno zasjedanje zbog zakona o obnovi Zagreba, a namjerava poslati još šest zakonskih prijedloga za raspravu, najavio je potpredsjednik Vlade Boris Milošević.

Na vrijeme smo pripremili zakon o obnovi Zagreba od potresa uz uvažavanje niza sugestija koje su dali saborski klubovi, želimo da rasprava bude konstruktivna i da se krene u osnivanje odgovarajućih tijela, a potom i konkretnu obnovu Zagreba, poručio je premijer Andrej Plenković.

Vlada je usvojila i zaključak o privremenom stambenom zbrinjavanju osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije  i Zagrebačke županije, privremeno smještenih u Studentskom domu "Cvjetno naselje".

U domu je smješteno 275 osoba čije su nekretnine stradale te se obvezuje Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine da u suradnji s Gradom Zagrebom pronađe adekvatan smještaj za njih, kazala je državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva Dunja Magaš.

Sredstva za tu namjenu osigurat će se iz Fonda solidarnosti EU-a, a novi smještaj za stanare "Cvjetnog naselja" trebalo bi pronaći najkasnije do 15. rujna.

29. ožujak 2023 19:13