Hrvatska
StoryEditor

Program ‘Pokreni nešto svoje‘ mikropoduzetnicima daje vjetar u leđa

08. Prosinac 2020.
Green Tools Tech (Vukomerić): Smart tools for small farms
Natječaj tvrtke Philip Morris i ACT Grupe ove je godine otkrio šest kreativnih i održivih poslovnih ideja za koje ćemo sigurno još čuti

Kad je Philip Morris Zagreb prije četiri godine osmislio program 'Pokreni nešto svoje', ideja je bila dugoročno održivo pridonijeti društvu i zajednici u kojoj posluje. Odabrao je poduprijeti mikropoduzetništvo zaključivši kako su upravo mikropoduzetnici jedni od pokretača gospodarstva i imaju velik potencijal, ali nedostaje im adekvatna financijska i mentorska potpora. Upravo je to područje na kojem zajedno s ACT Grupom tvrtka ovim natječajem daje svoj doprinos. Iako je riječ o dvije potpuno različite organizacijske kulture, zajedno su stvorili uspješan program koji je pokrenuo i iznjedrio mnogo dobra. Neki su od dosadašnjih korisnika alat za pomoć u poteškoćama s čitanjem Omo Reader, kozmetika L’ aventure en Primitivance, društvena igra 'Strašne žene', MAKERphone, Freewa i mnogi drugi.

Philip Morris Zagreb je u četiri izdanja tog programa za hrvatsko impact-poduzetništvo uložio više od dva i pol milijuna kuna, a prema procjenama, ostvaren je društveni povrat od dvije kune stvorene vrijednosti na svaku uloženu kunu, odnosno ukupno više od pet milijuna kuna društvene vrijednosti.

Natječaj koji uživa ugled

Nakon četiri godine projekta vlada iznimno zadovoljstvo poduzetničkom i inovatorskom atmosferom koja se polako proširila i uvukla u sve pore društva. Primjetan je zaokret u razmišljanju, stajalištima, ali i u djelovanju, a dobra ideja i dobro osmišljen projekt, osim potpore, donose dugoročan uspjeh poduzetničkog pothvata.

– Pokrenut je dobar val od kojeg na kraju korist ima cijelo društvo. Unatoč izazovima s kojima smo se u ovoj godini svi suočili, Philip Morris Zagreb i dalje ustraje na programu pa je već dogovoren i za sljedeću godinu. Pokrenuli smo ga prije četiri godine i iznimno smo sretni i ponosni na to što je vrlo dobro prihvaćen od početka – izjavila je Dijana Najjar, viša stručna suradnica za korporativne poslove kompanije Philip Morris Zagreb.

– U četiri dosadašnja izdanja 'Pokreni nešto svoje' dodijeljena su gotovo dva milijuna kuna za 26 uspješnih poduzetničkih projekata. Osobito nas veseli što su naši dobitnici tijekom sudjelovanja u programu zaposlili nove ljude, razvili nove proizvode, ali i ulagali u novu opremu i infrastrukturu. Naš su cilj daljnji rast i razvoj programa kako bismo pružili potporu što većem broju kvalitetnih projekata i pridonijeli daljnjem jačanju mikropoduzetništva u Hrvatskoj – zaključila je Najjar.

Make an Impact

Poduzetnici su pokretači gospodarstva, zaslužuju pozornost i poštovanje jer stvaraju vrijednost, radna mjesta, inovacije i poboljšavaju živote korisnika. U Hrvatskoj postoji tržište pružatelja potpore poduzetnicima, inkubatora i akceleratora, ali ACT Grupa već sedamnaest godina predano radi na društvenom dobru, društvenom poduzetništvu i pozitivnom povratu društvu. Jedinstvena je jer svojim programima potpore cilja isključivo na impact-poduzetnike.

–​ ACT Grupa se od svojih početaka bavi pozitivnim povratom i promjenama u društvu. Impact-poduzetnici su oni poduzetnici koji uz profit ciljaju još jedan važan povrat – dobro za društvo ili okoliš. Podupiremo poduzetnike koji preuzimaju odgovornost nad vlastitim utjecajem na društvo i okoliš. Za održivost društva i okoliša potrebno je osvijestiti da naše poslovanje, kao, uostalom, i osobno ponašanje i odluke, utječu na svijet i ljude koji nas okružuju – rekla je Ana Brigović, voditeljica Programa podrške i poslovnog razvoja ACT Grupe.

– Za održivost poduzetničkog pothvata potrebno je da poslovanje bude profitabilno kako bi se moglo trajno ulagati u njega, u ljude, razvoj, resurse i druge važne grane. Stoga ACT Grupa nudi jačanje poslovnog kapaciteta i znanja mentorstvom u različitim funkcijama poslovanja, primjerice vođenju financija, prodaji, marketingu, upravljanju poslovanjem, operacijama i ljudskim potencijalima, uspostavi procesa, upravljanju utjecajem poslovanja i ostala potrebna znanja – objasnila je Brigović.

Najjači kad je najpotrebnije

– U mom je slučaju ulazak u poduzetništvo zahtijevao strmu krivulju učenja zato što dotad nisam imao poduzetničko iskustvo i posjedovao razne vještine kojima je trebalo ovladati. Projekt 'Pokreni nešto svoje' dao mi je vjetar u leđa prema stabilnom poslovanju. Osim novčane potpore, odličnim mentorstvom omogućio mi je da brže svladam osnovne poslovne vještine, prijeko potrebne za opstanak na tržištu – izjavio je jedan od dobitnika Bruno Motik, koji se u Green Tools Techu bavi izradom alata za regenerativnu poljoprivredu.

– Naravno, teže je realizirati ideju u kriznim vremenima, ali kad vas vode znanje, entuzijazam i vjerovanje da činite pravu stvar koja može snažno pridonijeti neizbježnoj skorašnjoj promjeni jednog izrazito važnog sektora kao što je proizvodnja hrane, onda je lakše nositi se s izazovnim vremenima. Obavljamo važan posao u transformaciji društva prema što većoj održivosti, bioraznolikosti, smanjenju onečišćenja i klimatskih promjena. U tom smislu javno priznanje nije samo vrijedna nagrada već i potvrda da naše poslovanje ima širu društvenu konotaciju i, na kraju, dobrobit za sve uključene – rekao je dobitnik Miroslav Latal iz ​Microsecta, tvrtke koja se bavi proizvodnjom alternativnog hranjiva od kukca brašnara.

Ove je godine na natječaj pristiglo ukupno 247 prijava iz cijele Hrvatske, a finalisti natječaja i dobitnici potpore izdvojili su se prema inovaciji, društvenom utjecaju koji će projekt imati te prema potencijalu rasta i održivosti projektne ideje. Među 247 prijavljenih projekata njih 109 (44%) prijavile su žene ili poduzeća na čijem su čelu žene. Svake godine do sada, pa tako i ove, organizatori su oduševljeni inovativnošću prijavljenih projekata i zadivljujućim stvarima koje kandidati rade. Ove se godine posebno istaknuo veliki broj ekoloških inovacija, što pokazuje da mikropoduzetnici prate trendove i razmišljaju o budućnosti. Treba istaknuti i kako su svi dobitnici, unatoč mnogim izazovima ove godine, uspjeli ostvariti sve planove i ciljeve zadane tijekom trajanja programa, što je velik uspjeh.

– Nagrada 'Pokreni nešto svoje' dodijeljena nam je u jeku globalne krize, kad su mnogi drugi slični programi obustavljeni. To je osim pogodnosti za nas dobitnike potpore donijelo i prilike za napredak lokalnim zajednicama te poduzećima koja surađuju s dobitnicima. Program je poseban i po tome što daje prednost poduzećima koja imaju potencijal stvaranja pozitivnog utjecaja na društvo ili okoliš – rekao je jedan od ovogodišnjih dobitnika Josip Popčević iz Cornute, tvrtke koja se bavi solitarnim pčelama, prijateljskim oprašivačima.

– Uvijek je lijepo dobiti priznanje u bilo kojem obliku. Javno priznanje važno je jer daje dodatan poticaj i zamah našim aktivnostima, a lijepo je vidjeti da nešto što sâm stvoriš može pomoći društvu u cjelini. Na kraju krajeva, glavni je cilj naših aktivnosti ponuditi rješenja koje će pridonijeti kvaliteti okoliša u kojem živimo – rekao je dobitnik nagrade Fran Poštenjak iz ​Arbosmarta, poduzeća koje nudi SaaS rješenje za upravljanje zelenom infrastrukturom.

25. travanj 2024 00:42