Hrvatska
StoryEditor

Prvi sastanak Plenkovića i Tomaševića - glavne teme financijsko stanje i obnova Zagreba

10. Lipanj 2021.
Susret Vlade i gradonačelnika Zagreba. Anadrej Plenković i Tomislav Tomaševićfoto Ratko Mavar

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević nakon prvog sastanka s premijerom Andrejem Plenković i ministrima ustvrdio je da nitko ne može biti zadovoljan dinamikom obnove u Zagrebu, ali da očekuje novu eru suradnje grada i države. 

Tomašević i Plenković u Banskim dvorima razgovarali su o suradnji vlade i grada Zagreba na obnovi nakon potresa te financijskom stanju grada. Na jednosatnom sastanku su uz njih bili potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat te zamjenici gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec i Luka Korlaet.

Dominantna tema razgovora bila je postpotresna obnova u Zagrebu, na dan kada je srušena prva kuća sa crvenom naljepnicom. 

- Zadovoljni smo što se konačno krenulo sa uklanjanjem objekata, danas se uklanjaju tri, to će više krenuti u sljedećim danima - kazao je Tomašević.

Priznavši da nitko ne može biti zadovoljan dinamikom obnove, poručio je da će grad Zagreb od sada biti maksimalno korektan partner da se stvari ubrzaju, posebice kod ispunjavanja zahtjeva za obnovu višestambenih zgrada.

- Nitko ne može biti zadovoljan dinamikom, ali očekujem novu eru suradnje između Grada Zagreba i države. Mi ćemo biti pravi partner u tom smislu - poručio je. 

Horvat i Tomašević najavili su da će se u utorak održati prvi radni sastanak Grada Zagreba i Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, na kojem će se prvenstveno razgovarati o zbrinjavanju građevinskog otpada jer su privremena odlagališta puna, ali i drugim temama kako bi se ubrzala dinamika obnove. 

- U utorak idemo u operativnu suradnju kojom ćemo ubrzati ovaj proces - poručio je Horvat. 

Nijedna odluka o obnovi neće se donijeti politički, već na temelju struke

Horvat i Tomašević sastanak su ocijenili konstruktivnim, a ministar je poručio je da je održao prijašnje obećanje da će se prvi bageri u Zagrebu vidjeti sredinom lipnja.

- Sredina šestog mjeseca je blizu, na tri lokacije u Zagrebu bageri su na terenu, ruše se objekti - kazao je dodavši da je do sada Fondu za obnovu ministarstvo uputilo 36 odluka o rušenju objekata nakon potresa, a da će ih ovog tjedna biti još 18. 

Odgovarajući na prozivku ravnatelja Fonda za obnovu Damira Vanđelića da je ministarstvo graditeljstva usko grlo obnove zbog sporog donošenja odluka, Horvat je uzvratio da više nije problem u ministarstvu, već na samom fondu. 

- Prvu odluku o uklanjanju objekata (Vanđelić) je dobio 20. travnja, a 10. lipnja. je uspio dogovoriti prve radove. U ovom trenutku, ne raspravljamo više o dizanju dinamike donošenja odluka, nego provedbe javne nabave i pojave bagera na terenu, a to više nije posao ministra, nego ravnatelja Fonda - poručio mu je Horvat. 

Poručio je da neće odustati od postojećeg modela obnove, kao niti od toga da se odluke ne donese politički, već na temelju struke.

- Neće se nijedna odluka donijeti bez riješenih imovinsko-pravnih odnosa i  identifikacije je li objekt legalno izgrađen - ustvrdio je Horvat.

Na stolu Fonda do kraja mjeseca bit će 60-ak odluka za uklanjanje objekata, od ukupno 169 odluka koliko je zaprimljeno u Ministarstvu Preostali zahtjevi su u fazi prikupljanja dokumentacije, ali i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, rekao je.

Istaknuo je da je u Zagrebu podneseno 3800 podnesenih zahtjeva koji su još uvijek neriješeni temeljem želje da se neki objekti legaliziraju.

- U ovom trenutku, veliki kapacitet ovlaštenih inženjera građevine je u izradi elaborata zatečenog stanja, kako bismo znali u koji i kakav segment obnove ulazimo, i kome dajemo pravo koje će se financirati iz državnog proračuna - poručio je 

Tomašević je istaknuo da će se grad ubrzati proces obnove tako da građanima pomogne u ispunjenju zahtjeva za obnovu, kao i pregledao preostale objekta koji nisu imali brzi pregled, što je bila obaveza grada.

30. siječanj 2023 00:18