Hrvatska
StoryEditor

Regionalno istraživanje - Žene teže napreduju

03. Travanj 2021.

Najveće rodne razlike u regiji tiču se mogućnosti za napredovanje u karijeri, kvalitete odnosa s kolegama i izravnim nadređenim, posebno u vezi s dobivanjem konstruktivnih povratnih informacija, i odabira novih zaposlenika. Pokazalo je to istraživanje o percepciji rodne ravnopravnosti i položaja žena koje su provele tvrtke ManpowerGroup Hrvatska i Assert International.

U istraživanju je sudjelovalo više od dvije stotine muškaraca i žena iz Hrvatske, Srbije i Slovenije, a rezultati pokazuju da 36 posto ispitanih žena u odnosu na 21 posto muškaraca nije imalo priliku napredovati na radnom mjestu. Te su razlike, prema percepciji ispitanika, najprisutnije u Hrvatskoj, dok se u Sloveniji najviše osjeća razlika u naknadama žena i muškaraca za obavljeni posao, pri čemu je ustanovljeno da je u regiji 11 posto više žena potplaćeno.

Najmanje rodne razlike su u IT-u, financijama, osiguranju i telekomunikacijama, a najveće su razlike u prednosti muškaraca očekivano u proizvodnoj i automobilskoj industriji.

Za ubrzanje rasta broja žena na rukovodećim položajima, poslodavcima se savjetuje da donesu interne odredbe koje izravno utječu na uklanjanje karijernih zapreka kao što su nedostatak uzora i mentora, rodno definirani karijerni put i nedostatan pristup sponzorima i networking mrežama.

20. travanj 2024 02:40