Hrvatska
StoryEditor

Rimac očekuje financijsku injekciju od 150 milijuna eura, Porsche jedan od ulagača

01. Ožujak 2021.
Mate Rimac

Rimac Automobili planiraju sljedećih mjeseci pribaviti 130 do 150 milijuna eura, izjavio je u razgovoru za njemački tjednik Automobilwoche Mate Rimac, a u financiranju će sudjelovati i Volkswagenov Porsche, prenosi Hina.

Novac bi trebao biti pribavljen za dva do tri mjeseca, a krajem godine u planu je još jedan ciklus financiranja, rekao je Rimac u razgovoru za njemački tjednik, objavljenom u nedjelju.

Porsche je vlasnik 15,5-postotnog udjela u Rimac Automobilima, a mogao bi povećati udio na nešto ispod 50 posto sporazumom koji bi uključivao prijenos Volkswagenovog brenda superautomobila Bugatti na Rimac Automobile, kazao je vlasnik hrvatske kompanije.

Početkom veljače izvršni direktor Porschea Oliver Blume rekao je da je budućnost Bugattija predmet intenzivnih rasprava, istaknuvši moguću ulogu Rimca, budući da dva brenda predstavljaju dobar tehnološki spoj.

Rimac je razvio električnu platformu za superautomobile koju isporučuje drugim proizvođačima, uključujući talijansku Automobili Pininfarinu, napominje Reuters.

Porsche još 2018. 'ušao' u Rimac Automobile

Podsjetimo, Porsche je u lipnju 2018. stekao vlasnički udio od 10 posto u Rimac Automobilima, a u rujnu 2019. godine taj je udio povećao na 15 posto. Osim Porschea, u svibnju 2019. godine u kompaniju je ušao i Hyundai Motor Group, odnosno Hyundai Motor i Kia Motors koji su zajedno uložili 600 milijuna kuna. 

Cijeli taj niz ulaganja započeo je još 2017. godine velikim ulaganjem od 222 milijuna kuna Camela, najvećeg kineskog proizvođača baterija za automobile, poljoprivredne strojeve i bicikle. 

Svim tim velikim ulaganjima prethodila su ona manja. Kako smo pisali još u rujnu 2019. godine, prema podacima Sudskog registra data su udjele u lvasništvu Rimac Automobila imali China Dynamics (Holdings) Limited (0,06 posto), NEW AUTOMOBILE DEVELOPMENT LLP (4,84 posto), Interated Asset Management (1,61 posto), Consulting Group (1,61 posto), te pojedinci poput Ziada Tassabehji koji drži 0,81 posto udjela, Paula E. Rungea s 0,4 posto i Adriano Mudri s 1,61 posto udjela. Treba spomenuti i bivšeg naftnog magnata iz Kolumbije - Franck Christian Kanayet Yepes, koji je 2014. 'ušao' u kompaniju.

Inače, od 2019. godine Mate Rimac nije većinski vlasnik Rimac Automobila.

16. travanj 2024 07:04