Hrvatska
StoryEditor

Ryanair napokon leti iz Zagreba, povratne karte već za 30 eura

30. Ožujak 2021.

Nakon što je godinama bila u deficitu s niskotarifnim prijevoznicima i linijama, Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) na današnjoj je konferenciji za novinare najavila suradnju s Ryanairom koji uvodi letove iz hrvatske metropole na 12 linija i prema osam država. Najavljene destinacije su Bruxelles, Dortmund, Frankfurt, Karlsruhe, Memmingen, Milano, Rim, Podgorica, Oslo, Göteborg, Pariz i London. Dvije linije kreću s prometom od lipnja i srpnja (Bruxelles i Milano), a ostalih 10 od rujna.

Na konferenciji je najavljeno da su karte u prodaji na svim linijama te se povratne karte mogu kupiti već od 30 eura. Ryanair ulaže 200 milijuna dolara u zagrebačku bazu, gdje će bazirati svoja četiri zrakoplova.

Kako piše portal CroatianAviation, suradnja irskog avioprijevoznika i zagrebačkog aerodroma rezultat je projekta MZLZ-a koji je prijevoznicima omogućio poticaje pod nazivom Model poticaja rasta prometa kojim se želi postići dolazak novih avioprijevoznika i linija prema i iz Zračne luke Franjo Tuđman. Ryanair je i prethodnih godina bio zainteresiran za uspostavu redovnih linija prema Zagrebu, no dogovor nije postignut. Ipak, s novim dodatkom poticajnog programa Ryanair je zaključio pregovore sa zagrebačkom zračnom lukom i Hrvatskom turističkom zajednicom.

Ryanair nije bio jedini zainteresirani za pokretanje linija prema glavnom gradu Hrvatske. CroatianAviation navodi još dva nikostarifna avioprijevoznika - mađarski WizzAir i njemački Eurowings, koji očito nisu postigli dogovor sa zagrebačkom zračnom lukom.

Ovaj poslovni potez irskog avioprijevoznika utjecat će i na poslovanje Croatia Airlinesa koji će se cjenovno morati prilagoditi konkurenciji. S time da će Ryanair iz Zagreba prometovati prema sekundarnim zračnim lukama spomenutih gradova.
Ryanair prometuje prema Hrvatskoj od 2006. godine. Do lipnja 2019. godine kompanija je prevezela 4 milijuna putnika iz i prema Hrvatskoj. Glavna baza bila mu je zračna luka u Zadru, gdje će nastaviti s poslovanjem.

17. travanj 2024 00:28