Hrvatska
StoryEditor

S kakvom upravljačkom moći raspolaže 300 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa

01. Prosinac 2021.

Zub pandemije koronavirusa osim gospodarstva nagrizao je i upravljačku moć žena u hrvatskom biznisu, pokazuje Liderova rang-lista 300 najmoćnijih žena. Ove je godine ona svedena na 31,6 milijardi eura, pala je za 6,5 posto u odnosu na lani, kad je iznosila 33,8 milijardi eura. Žene u Hrvatskoj upravljaju s 2,2 milijarde eura manje. Zanimljivo, za isti taj iznos bile su 'kraće' i lani.

Mada su neki biznisi u prethodnom razdoblju rasli, pandemijski danak vidi se i u manjim prihodima tvrtki koje u svojim upravljačkim tijelima imaju 300 najmoćnijih žena. Prosječna takva tvrtka uprihodila je 189 milijuna eura u 2020. godini, a prosječan prihod bio je 194 milijuna eura u, sada referentnoj za sve, 2019. godini.

Takvi silazni trendovi, međutim, nisu vezani isključivo uz biznise kojima upravljaju ili o kojima odlučuju žene. Zapravo, u skladu su s pokazateljima Liderove liste 1000 najvećih, prema kojima je tisuću najvećih tvrtki s liste iz 2020. ostvarilo sedam posto manje prihode nego tisuću najvećih s liste iz 2019. godine. Ako ništa, utjecaj gospodarskog pada je univerzalan.

Pa ipak, utjecaj pandemijskog kraha dodatno je utjecao na položaj žena. Direktorica Svjetskoga ekonomskog foruma koji svake godine objavljuje izvještaj o rodnoj ravnopravnosti upozorila je da su gubici političke moći žena i njihove zastupljenosti u gospodarstvu uslijed pandemije koronavirusa zabrinjavajući. Procjenjuje se da je samo u prvih godinu dana suživota s COVID-19 termin za zaživljavanje istinske rodne ravnopravnosti pomaknut za dodatnih 36 godina. Umjesto 99,5 godina, za potpuno anuliranje neravnopravnosti muškaraca, žene, nebinarnih osoba i svih onih koji vole biti zvani 'oni' (eng. them) trebat će 135,6 godina.

Sa željom afirmacije ženskog poduzetništva, Lider, u suradnji s tvrtkom Dun&Bradstreet, već 16. godinu zaredom donosi listu 300 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa rangiranih prema upravljačkoj moći, odnosno ukupnim prihodima koje su kompanije kojima upravljaju ili nadziru ostvarile u prošloj godini. Listu čini 50 predsjednica uprava, 150 članica uprava te 50 članica nadzornih odbora.

Lista 50 predsjednica uprava

Prvih deset najmoćnijih žena s rang-liste 50 predsjednica uprava koju predvodi Martina Dalić dolazi iz različitih sektora i ukupno ima upravljačku moć od 2,5 milijarde eura. 

  1. Martina Dalić, Podravka
  2. Anita Letica, Philip Morris Zagreb
  3. Jasenka Joukhadar, Medical Intertrade
  4. Gordana Kovačević, Ericsson Nikola Tesla  
  5. Liana Keserić, Raiffeisenbank Austria
  6. Daliborka Kranjčić, KTC  
  7. Iva Pripuz Špekuljuk, C.I.O.S. GRUPA
  8. Ljuba Romčević-Žgela, ZET 
  9. Jasminka Horvat Martinović, Wiener osiguranje VIG
  10. Vesna Ramljak, Sancta Domenica

Lista 150 najmoćnijih članica uprava

Tu listu predvodi Barbara Dorić, članica Uprave Ine, a na drugom i trećem mjestu su Antonija Glavaš i Ivana Ivančić iz Prvog plinarskog društva. Ova lista dobar je pokazatelj toga da žene više nisu 'osamljene' na upravljačkim pozicijama s obzirom da ih nekoliko dolazi iz istih tvrtki. Ukupno gledano, 300 žena s ovogodišnjeg popisa dolazi iz 167 tvrtki, dok su lani bile raspoređene u 174 tvrtki.

  1. Barbara Dorić, INA
  2. Antonija Glavaš, Prvo plinarsko društvo
  3. Ivana Ivančić, Prvo plinarsko društvo
  4. Nataša Rapaić, HT 
  5. Lada Tedeschi Fiorio, Atlantic Trade
  6. Đurđica Semialjac, Spar Hrvatska
  7. Đozi Heberling, Plodine
  8. Mirjana Palada Kmetović, Plodine
  9. Nikolina Dizdar Čehulić, Pliva Hrvatska
  10. Romana Šantar, Pliva Hrvatska

Lista 50 članica nadzornih odbora

U prvih deset članica nadzornih odbora zastupljeno je pet kompanija, što ide u prilog tezi da se, jednom kad se probije led s imenovanjem ženski osoba na upravljačku poziciju, zahvaljujući pozitivnim iskustvima zastupljenost žena u upravljačkim tijelima tvrtki povećava.

  1. Vjekica Roglić, Orbico
  2. Maja Roglić, Orbico
  3. Zsuzsanna Eva Ortutay, INA 
  4. Jasna Pipunić, INA 
  5. Jelena Zrinski Berger, HEP 
  6. Meri Uvodić, HEP 
  7. Gordana Fabris, PIK Vrbovec Plus
  8. Dolly Predovic, HT 
  9. Éva Somorjai-Tamássy, HT 
  10. Vesna Mamić, HT 

Lista Deset najmoćnijih žena hrvatskog biznisa

Za posebnu listu deset najmoćnijih žena uz upravljačku moć u obzir uzimaju i 'mekši' kriterij kao što je utjecaj koji najistaknutije hrvatske menadžerice imaju na poslovanje kompanija i institucija u kojima rade, ali i njihov utjecaj na ukupno gospodarstvo.

  1. Lada Tedeschi Fiorio, članica Uprave Atlantic Grupe
  2. Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke
  3. Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a
  4. Jasenka Joukhadar, predsjednica Uprave i vlasnica Medical Intertradea
  5. Anita Letica, predsjednica Uprave Philip Morrisa Zagreb
  6. Liana Keserić, predsjednica Uprave Raiffeisenbank Austria
  7. Daliborka Kranjčić, predsjednica Uprave KTC-a
  8. Nataša Rapaić, članica Uprave Hrvatskog Telekoma
  9. Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja VIG
  10. Vesna Ramljak, vlasnica i direktorica Sancta Domenice

Kompletnu listu 300 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa pročitajte u tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

20. travanj 2024 15:20