Hrvatska
StoryEditor

S prvim danom 2021. Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. i Hrvatske autoceste d.o.o. postaju jedna tvrtka

04. Prosinac 2020.

Na danas održanoj sjednici Vlade Republike Hrvatske dobivena je prethodna suglasnost na konačni prijedlog Ugovora o pripajanju društva Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. društvu Hrvatske autoceste d.o.o. 

U priopćenju podsjećaju da je Vlada Republike Hrvatske 21. svibnja ove godine donijela odluku o pokretanju postupka pripajanja društva ARZ društvu HAC. U ovom trenutku provedene su sve aktivnosti te su se time stvorili uvjeti da se pripajanje provede s 31. prosincem 2020. godine. U pripremnim aktivnostima najkompleksniji dio procesa bilo je ishođenje suglasnosti svih banaka za prijenos kreditnih obveza s ARZ-a na HAC, što je uspješno provedeno.

Pripajanje Autoceste Rijeka-Zagreb d.d. Hrvatskim autocestama d.o.o. nastavak je reforme cestovnog sektora i restrukturiranja cestarskih društava kojim će se postići dodatna optimizacija troškova. Također, daljnja optimizacija poslovanja realizirati će se kroz smanjenje režijskih troškova s obzirom da Hrvatske autoceste d.o.o. i  Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. imaju brojne režijske stavke koje se značajno preklapaju. Pozitivni učinci pripajanja vezani su i uz operativne troškove poslovanja u dijelu zajedničkih administrativnih funkcija koje će se  u narednom periodu značajno smanjiti, cca do 15 milijuna kuna godišnje. Pripajanjem se stvaraju i pretpostavke za racionalnije financijsko upravljanje te veći potencijal za ulaganje u investicijsko održavanje i građenje. Naposljetku, objedinjavanje upravljanja autocestama u državnom u vlasništvu olakšat će uvođenje novog sustava naplate cestarine te dodatne uštede u postupcima javne nabave.

Naposljetku, u priopćenju se naglašava da se za korisnike ARZ ENC usluge ništa ne mijenja jer od 1. siječnja 2021. godine automatizmom prelaze u HAC ENC sustav i time postaju HAC ENC korisnici.

29. siječanj 2023 12:05