Hrvatska
StoryEditor

Savjet HNB-a: Tečaj je stabilan, likvidnost na rekordnim razinama, međunarodne pričuve se oporavile

08. Rujan 2020.
foto Dražen Lapić

Savjet Hrvatske narodne banke na posljednjoj je sjednici raspravljao o recentnim gospodarskim i novčanim kretanjima. Na dnevnom redu bilo je i Izvješće o međunarodnim pričuvama za prvo polugodište 2020. godine, a Savjet HNB-a donio je i nekoliko odluka iz svoje nadležnosti, stoji u priopćenju središnje banke. 

U raspravi o gospodarskim i novčanim kretanjima utvrđeno je, među ostalim, da je iznimno snažan pad gospodarske aktivnosti u drugom tromjesečju bio kratkotrajan te kako visokofrekventni pokazatelji upućuju na intenzivan oporavak već krajem istog razdoblja i početkom trećeg tromjesečja. Otključavanje gospodarstva i započeti oporavak, kao i kasniji početak turističke sezone, potaknuli su i oporavak na tržištu rada, te se u lipnju i srpnju zaposlenost povećala, a nezaposlenost smanjila. No, kao i kod gospodarske aktivnosti, razine tih pokazatelja i nadalje su bile znatno nepovoljnije nego početkom godine.

Nakon ulaska u tečajni mehanizam ERM II početkom srpnja, tečaj kune prema euru ostao je vrlo stabilan na razinama oko središnjeg pariteta određenog na 7,5345 kuna za euro. Pritom su sve bolja očekivanja u smislu rezultata turističke sezone tijekom srpnja i prve polovine kolovoza potaknula blago jačanje tečaja, a u drugoj polovini kolovoza, nakon pogoršanja epidemiološke situacija i mjera koje su uvele pojedine emitivne zemlje, tečaj se vratio prema središnjem paritetu. 

Dok se godišnja stopa inflacije zadržala u negativnom području pod utjecajem niskih cijena energije, temeljna inflacija blago se usporila i spustila ispod 1 posto, ponajviše zbog smanjenja doprinosa pojedinih prehrambenih proizvoda, posebice mesa, ulja i masti, te motornih vozila, kao i potrošnih proizvoda za kućanstvo. 

HNB je, stoji u priopćenju, u proteklom razdoblju nastavio pojačavati stupanj ekspanzivnosti monetarne politike, pa je krajem lipnja proveo još jednu operaciju otkupa državnih vrijednosnih papira. Kao rezultat takve politike, likvidnost domaćega financijskog sustava dosegnula je povijesno najviše razine, a uvjeti financiranja uglavnom su se nastavili popravljati, što je uz program subvencioniranja stambenih kredita Vlade RH, te manjim dijelom i zaduživanja u svrhu obnove stambenih jedinica oštećenih u potresu, potaknulo kreditiranje. Na kraju kolovoza iznos međunarodnih pričuva oporavio se i gotovo dosegao razinu s kraja 2019. godine. 

Nepovoljna gospodarska kretanja iznimno su pogoršala saldo javnih financija u drugom tromjesečju, što je vidljivo iz podataka Ministarstva financija.  

Na sjednici Savjet HNB-a suglasio se s prijedlogom Privredne banke Zagreb da Alessio Cioni i Antonio Giovanni Mario Bergalio budu članovi Uprave te banke.   

Usto, Savjet Hrvatske narodne banke donio je Odluku o imenovanju službene osobe HNB-a za vođenje postupka izricanja upravnih sankcija. Jednako tako, Savjet je donio i Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o uvjetima i načinu na koji ovlašteni mjenjači obavljaju mjenjačke poslove. Tom Odlukom uređuje se mogućnost da ovlašteni mjenjači prodaju u inozemstvu gotov novac stranih valuta s kojima banke koje posluju u Republici Hrvatskoj ne trguju.    

Naposljetku, Savjet HNB-a donio je Odluku o izdavanju i prodaji prigodnoga zlatnog i srebrnoga kovanog novca „350. obljetnica osnivanja Sveučilišta u Zagrebu., 1669. ‒ 2019.“. 

17. lipanj 2024 15:53