Hrvatska
StoryEditor

Sinčić iznio niz optužbi na račun HBOR-a, Vlade i Brodosplita i najavio kaznene prijave  

29. Listopad 2019.
Ivan Vilibor Sinčić, Živi zid

Ispred Hrvatske banke za obnovu i razvitak, kao i prije par mjeseci, Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog Zida iznio je niz optužbi na račun HBOR-a, Vlade i Brodosplita d.d.

Rekao je da se prema njegovim saznanjima, danas održava sjednica Nadzornog odbora HBOR-a, na kojoj će se odlučivati  o četvrtoj tranši kredita za Brodosplit. Pritom je pozvao redom sve ministre koji sjede u Nadzornom odboru HBOR-a i upozorio da kaznene prijave Živog zida sadrže njihova imena.

- U posjedu smo službenog dokumenta kojim se potvrđuje ono što govorimo već godinu dana. Ne smije se dozvoliti da kriminal vrijednosti 650 milijuna kuna ide dalje. HBOR zna da ne može dati iduće tranše za Brodosplit bez da nadzorno stručno tijelo koje je jedino kompetentno, a koje se sastoji od ekonomista i inženjera brodogradnje utvrdi je li novac koji je do sada dan potrošen namjenski – rekao je Sinčić, pritom misleći na Hrvatsku brodogradnju – Jadranbrod.

Rekao je kako je do sada HBJ bio spriječen u obavljanju svog posla, te je pritom priložio dio pisma od direktora HBJ-a Siniše Ostojića u kojem navodi kako mu je onemogućen terenski nadzor u samom brodogradilištu.

- Tek kada HBJ utvrdi stanje gotovosti broda, mogu se stvoriti uvjeti da se da i sljedeća rata – dodao je Sinčić.

Pri tome je kazao kako Vladu i HBOR tako nešto ne zanima, te je optužio ministra Horvata da je i prije isplate zadnje tranše  rekao da se bez HBJ-a ne može obaviti posao, da bi nakon toga neformalno dao usmeno odobrenje za tu tranšu, što je prema Sinčiću protuzakonito.

- Nakon toga je početkom kolovoza sklopljen aneks ugovora na štetu HBOR-a i države, a Brodosplitu se pogoduje i na način na mu se omogućava da i drugi konzultanti, izuzev HBJ-a, daju mišljenje u kojem je stupnju izgradnje novogradnja 487. – kazao je Sinčić i dodao kako su se Brodosplitu obrisale obaveze od 22 milijuna eura, te da je peta, zadnja tranša, pomaknuta i vezana je za samo porinuće broda.

Sve su to koraci koji su napravljeni kako bi se pogodovalo Brodosplitu, na štetu HBOR-a i države, objasnio je Sinčić. Tu se pozvao na Zakon o proračunu, članak 83 u kojem stoji da za ovakve slučajeve kada je jamstvo već dano, ne mogu se raditi aneksi ugovora bez suglasnosti Vlade, a te suglasnosti kaže Sinčić, nema.

- HBOR sve to zna, međutim uprava i nadzorni odbor forsiraju kriminalnu politiku – zaključio je Sinčić.

Priložio je predsjednik Živog zida i pismo direktora HBJ-a Ostojića u kojem on navodi da je još 2018. godine obavijestio da HBJ ne može obavljati svoju zadaću jer mu iz Brodosplita ne dostavljaju potrebne podatke, o čemu je bilo obaviješteno i ministarstvo i HBOR.

- Osim samog HBJ-a, naše teze potvrđuje i Državni ured za reviziju – rekao je Sinčić.

Pročitan je i dio nalaza državne revizije iz 2018. godine vezan uz Brodosplit gdje se kaže kako zbog kašnjenja povećavaju troškovi gradnje te da se dio sredstava namijenjenih za jedan brod za koji je dano državno jamstvo troše nenamjenski. Također, iz izvješća su pročitali kako je Brodosplit dd. prestao  dostavljati podatke  o gradnji brodova u vezi kojih su dana državna jamstva, te da stoga nije moguće dostavljati izvješća.

- Pozivam na odgovornost sve one koji su znali što se događa, koji su pogodovali kriminalu a nisu ništa napravili. Posao oko brodogradnje 487 vrlo je čudan posao. Kupac je sam Brodosplit, odnosno njegova firma s Maršalovih otoka. Debeljak sam sebi radi brod a govori o prodaji Amerikancima ali to je bajka ,ne postoji nikakav papirnati trag o takvom poslu. Što se tiče broda, on bi trebao biti pri kraju a sad se sastoji samo od hrpe limova, pa se postavlja pitanje, ako su dane tolike tranše i milijuni a brod je u takvoj početnoj fazi, gdje je nestao višak novaca i zašto se forsira nova tranša uz sve ove nepravilnosti – zapitao se za kraj Sinčić.

Pappo sve demantirao

Član Uprave DIV grupe Darko Pappo odbacio je sve izrečeno i rekao kao su to u potpunosti laži i neistine.

image
Darko Pappo Član Uprave DIV grupe

- Da smo trošili sredstva državne potpore je u potpunosti netočno, što se može pročitati iz izvješća državne revizije, iste one koju su sada čitali iz Živog zida, ali oni su pročitali samo dio. Kada se to izvješće pročita u cijelosti vidi se da nije bilo nenamjenskog trošenja sredstva – kazao je Pappo.

Dodao je da je zadatak Živog zida ili kako ih je on nazvao zločinačke organizacije ili obiteljskog političkog gospodarstva uništiti Brodosplit a da to rade u suradnji s hrvatskom brodogradnjom Jadranbrod.

Dodao je da on, kao ni ostali iz Brodosplita  ne znaju ništa o tome da se danas donosi odluka u HBOR-u, te je za kraj poručio da HBJ ima samo deset zaposlenika među kojima je jedan inženjer brodogradnje te da se svi zapitaju koliko su oni zapravo relevantni.

- Želim za kraj reći da nikome nije bilo zabranjeno doći u Brodosplit, pa tako ni njima. Kada su bili dobili su sve što su tražili, ali to što oni ne znaju protumačiti podatke, nije naš problem – zaključio je Pappo.

18. travanj 2024 05:35