Hrvatska
StoryEditor

Slovačka Tatravagonka želi investirati 45 milijuna eura u TŽV Gredelj

16. Rujan 2020.
Tvornica željezničkih vozila (TŽV) Gredelj, u stečaju, u srijedu je izvijestila da je zaprimila dvije ponude za ulaganja, no ponuda zagrebačkog DOK-ING-a je nevaljana te je odbijena, dok svu potrebnu dokumentaciju sadrži odabrana ponuda slovačke tvrtke Tatravagonka, koja nudi ulaganje od 45 milijuna eura.

Kako se navodi u priopćenju, sukladno raspisanom javnom pozivu investitorima za ulaganje u društvo TŽV Gredelj d.o.o. - u stečaju iz Zagreba, radi održivosti nastavka poslovanja kroz izradu stečajnog plana prema odredbama Stečajnog zakona, zaprimljene su dvije ponude u zatvorenim kovertama, te jedan dopis tvrtke Stadler Rail AG iz Švicarske, kojom se članove odbora vjerovnika obavještava da Stadler u ovom trenutku nije u stanju dati pravno obvezujuću ponudu za Gredelj.

Ponude su poslali zagrebačka tvrtka DOK-ING i slovačka Tatravagonka. Iz Gredelja pritom navode da ponuda DOK-ING-a, koji je naveo iznos ulaganja do 35 milijuna eura, nije sastavljena u skladu s uvjetima navedenima u javnom pozivu te nema priloge koji su propisani javnim pozivom, kao niti traženo jamstvo za ozbiljnost ponude.

- Stoga se utvrđuje da je ponuda društva DOK-ING nevaljana te je društvo TŽV Gredelj d.o.o. u stečaju obvezno odbiti takvu ponudu sukladno točci 15. javnog poziva - ističe se u priopćenju.

Tatravagonka je u ponudi navela iznos ulaganja od 45 milijuna eura, s tim da ponuda te slovačke tvrtke sadrži svu dokumentaciju navedenu u točci 3. javnog poziva te traženo jamstvo za ozbiljnost ponude, navode iz Gredelja.

Sukladno odluci skupštine vjerovnika od 12. prosinca 2012. te prispjeloj i odabranoj ponudi pristupit će se izradi nacrta stečajnog plana prema odredbama Stečajnog zakona, a sve radi održivosti nastavka poslovanja kroz spomenuti stečajni plan, najavljuju iz Gredelja.

- Iskreno se nadam da je ovo početak jednog novog Gredelja te da će se kroz stečajni plan održati poslovanje i sačuvati radna mjesta - ističe u priopćenju stečajni upravitelj Gredelja Tomislav Đuričin.

03. ožujak 2024 06:42