Hrvatska
StoryEditor

South Central Ventures nastavlja s poticanjem startupova u SEE regiji

02. Ožujak 2022.

South Central Ventures, vodeći regionalni venture capital fond pokrenuo je novi SCV Technology Fund III kojim povećava imovinu pod upravljanjem za 70 milijuna eura. U novi fond su uložili institucionalni i privatni investitori, među kojima su najveći Europski Investicijski Fond (EIF), Europska Banka za Obnovu i Razvoj (EBRD), Triglav Osiguranje d.d. i BTC d.d., dok hrvatski investitori uključuju tvrtku Five i Nenada Bakića. S novim fondom će South Central Ventures  nastaviti investirati na Zapadnom Balkanu u tehnološke startupove kojima je cilj globalno tržište.

Jure Mikuž, Managing Partner u South Central Ventures, ističe kako se radi o razvoju trenutne strategije South Central Venturesa, uključujući širenje na slovensko tržište koje do sada nije bilo izravno pokriveno.

- U hrvatske startupove smo krenuli investirati od naših početaka, tako smo s prvim fondom investirali u Degordian i ShoutEm. Zatim smo s prethodnim fondom investirali u još 8 hrvatskih tehnoloških kompanija, uključujući Agrivi, AdScanner, Bulb i Cognism, koji je početkom ove godine dobio investiciju od 87,5 milijuna dolara. Čvrsto vjerujemo u strategiju ulaganja u buduće tehnološke pobjednike iz cijele regije koja donosi sve više uspješnih tehnoloških startupova. Uspješna ulaganja iz naših prethodnih fondova potvrđuju naš pristup i uvjeravaju nas da smo na pravom putu - rekao je Mikuž.

S više od 15 godina iskustva, Jure Mikuž je iskusan venture capital investitor. Investirao je u više od 30 tehnoloških projekata, dok je u Hrvatskoj poznat po uspješnim ulaganjima u Agrivi, AdScanner, Bulb i Degordian. Dosadašnje iskustvo i postignuća, podupiranje tehnološkog poduzetništva u regiji te iznimno visoki etički i moralni standardi u upravljanju fondom, preduvjet su za dugoročnu suradnju South Central Venturesa s renomiranim domaćim i međunarodnim investitorima.

- Ubrzanje digitalne tranzicije važan je prioritet za EBRD, a South Central Ventures je bitan partner u razvoju inovacijskog ekosustava jugoistočne Europe. Drago nam je što smo dio novog fonda i nadamo se da ćemo zajedno moći izgraditi velika tehnološka poduzeća u regiji - kaže Michael Parry, Associate Director, Private Equity and Venture Capital Funds, EBRD.

South Central Ventures, vodeći fond menadžer rizičnog kapitala u regiji, djeluje iz četiri ureda u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu i Skopju, s iskusnim timom investicijskih menadžera.

Timu se nedavno pridružio i iskusni poduzetnik Goran Stevanović, koji će kao partner raditi iz beogradskog ureda.

- Tehnološki sektor ima priliku iz temelja transformirati našu regiju, a za globalni uspjeh potrebno nam je više lokalnih startupova. Svojom jedinstvenom pozicijom, South Central Ventures može postati katalizator ove promjene, zbog čega sam se i odlučio pridružiti timu. U ovaj novi pothvat želim prenijeti svojih 20 godina iskustva u softverskoj industriji i svoju strast za poduzetništvom - dodao je Stevanović.

South Central Ventures ulaže u tehnološke startupove u ranoj fazi koji imaju razvijen proizvod i trebaju sredstva za brži razvoj i ubrzani rast. Početni iznosi ulaganja kreću od 500.000 eura i mogu doseći ukupno do 5 milijuna eura po poduzeću tijekom cijelog ciklusa financiranja.

South Central Ventures je također dobio dobrovoljnu marketinšku putovnicu za cijelu EU, koja se prema Uredbi European Venture Capital Funda (EuVECA) daje kvalificiranim upraviteljima fondova u Europskoj Uniji. Između ostalog, u praksi to znači da fond mora ispuniti zahtjeve u vezi s investicijskim portfeljem i tehnikama ulaganja, kao i kriterije kvalitete u upravljanju imovinom; uključujući okolišne, društvene i upravljačke čimbenike (ESG čimbenike).

21. travanj 2024 09:59