Hrvatska
StoryEditor

Telemach Hrvatska zabilježio rast u prošloj godini, a u 2022. nastavlja s ulaganjima

15. Veljača 2022.

Telemach Hrvatska je u 2021. zabilježio rast, unatoč izazovima pandemije, poremećajima nabave i viših troškova te procesu transformacije poslovanja, a u 2022. nastavlja s intenzivnim ulaganjima u mobilnu i fiksnu/optičku mrežnu infrastrukturu te proizvode, ističe predsjednik Uprave tog telekoma Adrian Ježina.

Ne iznoseći detalje financijskog poslovanja za 2021. godinu, jer rezultati još nisu kompletirani (u sklopu matične United Grupe), Ježina tek otkriva da imaju rast postpaid baze (pretplatnici) te rast prihoda, što je ocijenio dobrim s obzirom na sve što su radili u sklopu cjelokupne transformacije tvrtke na čemu rade otkako su je preuzeli prije dvije godine.

Vlastiti call centri i dvostruko više ukupno zaposlenih

Osim ulaganja u infrastrukturu, posebno važnim ističe ulaganja u korisničku podršku i rješavanje korisničkih problema s otvaranjem vlastitih call centara u Zagrebu i Osijeku, koji su sada u sklopu Telemacha, a ne kao prije u bivšoj tvrtki (Tele2) u 'outsourcingu' tj. unajmljeni.

Samo u ta dva centra imaju oko stotinu zaposlenih, koji će, kako kaže Ježina, 's korisnicima komunicirati kvalitetnije i biti operativniji od konkurencije', a uvođenjem novih poslovnih rješenja posljednjih mjeseci bilježe i pad broja prigovora radi korisničkih računa, brže rješavanje korisničkih prigovora i više pozitivnih komentara.

Telemach Hrvatska ukupno je početkom 2022. imao oko 600 zaposlenih, što je više nego dvostruko više nego u vrijeme kada su preuzeli tvrtku (bilo ih je oko 250), jer su tada veliki dio poslova za njih obavljale druge tvrtke pa i izvan Hrvatske, i tu je, objašnjava Ježina, bilo dosta posla i procesa koje je trebalo dovesti 'pod jedan krov'.

Na pitanje planira li Telemach povećavati cijene svojih usluga i ponude, Ježina je rekao da to ne planiraju te da se to vidi i po njihovim tarifama, ali i  njih, kao i druge, pogađaju pandemijska kriza, veliki rast inflacije i cijena energenata, nabave i drugih, što troškove uvećava za, kako kaže, 'xxxx milijune eura'.

Do ljeta 5G u velikim gradovima na Jadranu

Telemach i u 2022. nastavlja s ulaganjima, koja će moguće doseći i 100 milijuna eura u daljnji razvoj proizvoda (produkata), što im je, kaže Ježina, jako važno, kao i daljnju gradnju mreža - mobilne 5G i fiksne optičke mreže gigabitnih brzina u cijeloj Hrvatskoj.

Ježina je naznačio da je Telemach 5G mrežom pokrio cijeli Zagreb, a do početka ljeta će, uz gradnju novih, i sve postojeće bazne stanice zamijeniti novima te pokriti 5G-om velike gradove na Jadranu, a poslije Slavoniju i druge krajeve zemlje.

Uz mobilnu mrežu, rade intenzivno i na postavljanju optičke (fiksne) mreže, koja je, po njegovim riječima, trenutačno najnaprednija optička tehnologija u svijetu i dostupna u raznim dijelovima Zagreba, u Velikoj Gorici te dijelu Zadra, a u idućih pet godina najbrži fiksni internet planiraju dovesti do ‪500 tisuća kućanstava u Hrvatskoj.

- Telemach više nije isključivo mobilni operator, nego pruža i usluge s područja fiksne telefonije i televizije te je time kao konvergentni operator sada i ravnopravan konkurent dvama najvećim telekomima u Hrvatskoj te smo, s namjerom osiguravanja najboljeg korisničkog iskustvao, šireći portfelj usluga naglasak stavili na kvalitetu i čak 1,7 milijardi kuna usmjerili u modernizaciju mobilne mreže i izgradnju najsuvremenije optičke mreže - objasnio je Ježina.

Optima telekom 'čeka' ponudu za preuzimanje preostalih dionica 

Jačanju konkurentnosti Telemachu će, kako se očekuje, pridonijeti i preuzimanje domaćeg fiksnog teleoperatora Optime telekoma (OT). U tom se procesu sada, nakon AZTN-ovog odobrenja te koncentracije krajem siječnja ove godine te Telemachovog preuzimanja(kupnje) 54 posto dionica Optime od HT-a i Zagrebačke banke (ZABA), čeka Hanfino odobrenje Telemachove ponude za preuzimanje preostalih dionica.

Te dionice drži puno malih dioničara, ima nešto i skrbničkih računa, no o cijeni je prerano govoriti, kaže Ježina, uz napomenu da je Telemach Hanfi u zakonskim rokovima poslao ponudu za preuzimanje. 

Proces prodaje dionica Optime počeo je u siječnju 2020. godine, da bi u srpnju 2021. HT i ZABA banka s Telemach Hrvatska, u vlasništvu United Grupe, potpisali ugovor o kupoprodaji 54,31 posto dionica, čime je ukupna vrijednost Optime određena u visini od 639 milijuna kuna.

24. ožujak 2023 10:29