Hrvatska
StoryEditor

Tomašević kaže da je Grad po zakonu izabrao Ce-za-r za zbrinjavanje biootpada, oglasili se i iz C.I.O.S.-a

19. Listopad 2021.
Tomislav Tomaševićfoto Ratko Mavar

Gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u utorak da je Grad Zagreb, zbog nepostojanja biokompostane za zbrinjavanje biootpada, u ovom trenutku prinuđen sklapati poslove s privatnim tvrtkama, ističući da je kod izbora tvrtke Ce-za-r postupano po zakonu.

Zato je, rekao je na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi, nakon javnog natječaja na godinu dana sklopljen ugovor s tvrtkom Ce-za-r, koja je dio C.I.O.S. grupe Petra Pripuza, kao najpovoljnijim ponuđačem. 

– Više puta sam rekao da ćemo postupiti sukladno zakonu ukoliko se pokaže da je njihova dokumentacija čista i postupit ćemo po zakonu. To smo i napravili. To je odluka koju je Grad donio na temelju zakona, to je okvirni sporazum na godinu dana, ovo je rješenje dok Grad ne dobije svoju kompostanu – istaknuo je Tomašević.

Nakon gradnje biokompostane, bez suradnje s privatnim poduzećima

Najavio je da u Gradu planiraju izgradnju kompostane te u ovom trenutku razmataju povoljnije financijske opcije za Grad, kao i mogućnost da se kompostana financira iz EU sredstava, a kad se ona izgradi, ustvrdio je, više neće biti potrebe za suradnjom s privatnim poduzećima.

Naglasio je da Grad u 20 godina, a posebice u zadnjih pet godina, nije izgradio svoju kompostanu, odnosno bioplinsko postrojenje, pa zato mora obradu biootpada raditi u suradnji s privatnim poduzećima. Upitao je gradski HDZ zašto se u pet godina 'projektne suradnje s pokojnim gradonačelnikom nije napravila nijedna kompostana'.

S druge strane, dodao je Tomašević, Grad je u mogućnosti zbrinjavati glomazni otpad te je, dok se čekaju dvije kupljene drobilice za taj otpad, u tijeku izdavanje dozvola za rad dviju unajmljenih. Uskoro ćemo pokazati da gradska poduzeća u potpunosti mogu raditi sama taj posao kako smo i najavili, rekao je.

C.I.O.S.: Gradonačelnik nije dovoljno upućen

No, iz C.I.O.S. grupe su poslali priopćenje u kojemu ističu da je Tomašević na današnjoj konferenciji 'iznio niz netočnosti koje se odnose na postupke zbrinjavanja i obrade glomaznog otpada'.

Priopćenje C.I.O.S.-a prenosimo u cijelosti:

"Nastavno na izniman medijski interes te brojne upite koji se odnose na zbrinjavanje biootpada u gradu Zagrebu, želimo istaknuti kako u ovom trenutku ne raspolažemo s više informacija od onih koje su javno dostupne kroz službeni elektronički registar te da sve do okončanja cjelokupnog postupka i proteka žalbenog roka, poštujući sve faze natječaja, isti nećemo komentirali niti prejudicirali njegov ishod.

No, u interesu javnosti, dužni smo demantirati gradonačelnika Grada Zagreba koji je na današnjoj konferenciji za novinare, govoreći o zbrinjavanju otpada, iznio niz netočnosti koje se odnose na postupke zbrinjavanja i obrade glomaznog otpada, a u realizaciji zajednice ponuditelja među kojima je i tvrtka CE-ZA-R u vlasništvu C.I.O.S. Grupe i prema ugovoru koji je istekao u srpnju.

Naime, prema izjavama i interpretaciji gradonačelnika o postupanjima u obradi glomaznog otpada može se zaključiti kako gospodin gradonačelnik ili nije dovoljno upućen u Zakon o gospodarenju otpadom, koji jasno propisuje postupke i proces obrade ili ne zna dovoljno o toj problematici (što nas čudi s obzirom na to da je, prema njegovom životopisu, na području zaštite okoliša bio konzultant u više od 40 zemalja), odnosno - da možebitno ima pogrešne savjetnike.

Ne osporavamo pravo gradonačelnika da svojim suradnicima nalaže kako i na koji način će postupati u rješavanju problema zbrinjavanja glomaznog otpada, ali ne možemo prihvatiti olako i neutemeljeno prozivanje C.I.O.S. Grupe da je u obradi glomaznog otpada primjenjivala postupke i praksu kakvu je gradonačelnik opisao na konferenciji.

Stoga, kako bi se osobno, ali i cjelokupna javnost uvjerila da C.I.O.S. Grupa sa svim vrstama otpada u potpunosti postupa u skladu sa zakonom i visokim standardima struke, pozivamo gradonačelnika, zajedno s njegovim suradnicima i medijima, da posjeti naš reciklažni centar u Jankomiru u kojem se odvijaju prve dvije faze obrade glomaznog otpada: ručno sortiranje prema artiklima i zatim mehanička obrada na velikom postrojenju (nikako ne drobilici!) gdje se izdvajaju metalne te druge komponente koje se predaju ovlaštenim oporabiteljima na daljnju oporabu.

Isto tako pozivamo gradonačelnika u naš centar tj. postrojenje za mehaničko – biološku obradu u Varaždinu u kojem se odvija sljedeća faze obrade i gdje se pojedine vrste otpada, koje imaju kaloričnu vrijednost, pretvaraju u gorivo za energetsku oporabu.

Dodajmo još da se tek na kraju cjelokupnog i kompleksnog postupka ostatni dio, odnosno onaj koji nema energetsku ili materijalnu vrijednost, odlaže na odlagalište.

Zaključno, netočna je tvrdnja gradonačelnika da se u zajednici ponuditelja odvijalo „puko“ i simplificirano usitnjavanje otpada na drobilicama s ciljem smanjenja volumena te da se nakon toga usitnjeni materijal odlagao na Jakuševac.

I na kraju, ako je gradonačelnik u svojoj izjavi o tome da su se pojedini ugovori sklapali bez natječaja mislio na „aferu Agram“, želimo ga podsjetiti da se našem vlasniku sudi isključivo za neimovinsku korist, odnosno da nije bilo štete za Zagrebački holding, što je u svom vještačenju potvrdio i ovlašteni sudski vještak izabran od strane USKOK-a, kao i da je tada cijena za preuzimanje i oporabu glomaznog otpada bila 520 kn/t."

20. svibanj 2022 22:03