Hrvatska
StoryEditor

Traže se hrvatski startupovi koji se žele predstaviti Japancima

29. Srpanj 2021.
hand holding the earth between two chopsticks on Chinese red backgroundfoto Shutterstock

Japanska tvrtka Innovation Lighthouse Japan i Tehnološko-inovacijski centar Međimurje predstavit će zajedničkim snagama hrvatske startupove japanskim korporcijama. Zanimaju ih startupovi koji se bave mobilnošću, proizvodnim sustavima, zdravljem, logistikom, pametnim gradovima, umjetnom inteligencijom (AI), financijskom tehnologijom, internetom stvari, modnom industrijom, industrijom putovanja i hrane, te oni usmjereni na održivost.

- Zbog poznavanja situacije u regiji bit ćemo regionalni gateway između hrvatskih startupova i ILJ. U ovoj fazi ponajprije informiramo startupove o Innovation Lighthouse Japan programu i uspostavljamo njihovu suradnju s tom tvrtkom. Program upravo počinje i pozivamo startupove da se jave - kaže Ivan Plačko, direktor TICM-a, koji će zajedno s iz ILJ-om raditi na pripremi startupova za predstavljanje japanskim korporacijama, dogovarati sastanke, pitching evente i sve ostalo što je potrebno kako bi olakšali predstavljanje hrvatskih startupova na japanskom tržištu. 

Startupovi koji su već osigurali pre-seed ili neku drugu vrstu investicije imaju dodatni plus za uključivanje u program ILJ-a. Tu je tvrtku osnovala međunarodno aktivna poduzetnica Ivana Ohbayashi koja planira potkraj iduće godine dovesti predstavnike japaskih korporacija u posjet TICM-u i odabranim startupovima.

- Suradnja između TICM i ILJ-a omogućuje startupovima internacionalizaciju, uključivanje u globalne trendove kao što je open innovation, te priliku za uspostavljanje korporativnih startup kolaboracija između Hrvatske i Japana. Vjerujemo da Međimurje ima izrazito visok potencijal zbog izuzetno bogate poduzetničke kulture i želje za međunarodom suradnjom – kaže Ohbayashi. Poseban poziv upućuje osnivačicama startupova te onima s dominantnim ženskim timovima. Osim toga, jedan od elemenata procjene zrelosti startupova bit će i njihovo prisustvo, odnosno broj korisnika, na domaćem ili stranom tržištu. 

24. rujan 2022 07:19