Hrvatska
StoryEditor

Tvrtka Duh u boci širi proizvodnju Old Pilot’sa novcem iz EU fondova

14. Prosinac 2021.
Duh u boci 

Tvrtka Duh u boci, koja proizvodi jedan od najboljih džinova na svijetu Old Pilot’s, dobila je 1,4 milijuna kuna sredstva iz EU fondova za širenje svojih proizvodnih kapaciteta, rečeno je u utorak na predstavljanju planova te destilerije na kojem je bio nazočan i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. 

 - Tvrtka Duh u boci je u fazi transformacije iz jedne male, lokalne, mikrodestilerije u globalnu svjetsku firmu i želimo se pozicionirati kao jedan od deset najboljih svjetskih proizvođača premium jakih alkoholnih pića u svijetu - rekao je jedan od dvojice suvlasnika Duha u boci, Tomislav Anadolac

Izjavio je i da izlaskom na strana tržišta, u toj tvrtki postoji potreba za dodatnim širenjem poslovanja i privlačenja određenih sredstava, pa su prijavom na EU fondove dobili sredstva kojima će proširiti kapacitete proizvodnje. Njihov projekt, na temelju kojeg su odobrena sredstva EU fondova za digitalnu i zelenu tranziciju, ukupno je vrijedan 3,8 milijuna kuna, pri čemu je bespovratno odobreno 1,4 milijuna kuna. 

Sljedeće godine tvrtka namjerava povećati broj zaposlenih, sa sadašnja tek dva zaposlenika. Također, sadašnju proizvodnju od 30 tisuća boca godišnje žele u sljedećih pet godina povećati na pola milijuna. Osim u EU, svoje proizvode izvoze i na tržišta Azije, Australije i SAD-a.

Anadolac je istaknuo i da je džin proizvod s kojim su krenuli, no i da šire proizvodnju na votku, a uskoro će na tržište plasirati i viski.

Tu tvrtku su krajem 2017 osnovali Anadolac i Hrvoje Bušić. Prva boca džina proizvedena je u srpnju 2018. godine, a već u srpnju 2019. Duh u boci osvaja nagradu za najbolji džin na svijetu u kategoriji London Dry, na International Wine & Spirit Competition u Londonu. 

Ministar Ćorić rekao je kako je fasciniran sa svime što je vidio u destileriji Duh u boci. 

- Drago mi je da smo u proteklom razdoblju imali priliku njihov proizvodni kapacitet ojačati sufinanciranjem temeljem našeg natječaja koji je bio proveden prije šest-sedam mjeseci, putem kojeg smo im omogućili prije svega dizanje tehnološke razine u dijelu proizvodnog procesa, a samim time i povećanje proizvodnje -  kazao je Ćorić.

28. ožujak 2023 10:20