Hrvatska
StoryEditor

U novom broju Lidera: Tko su digitalni nomadi, TOP 100 stranih tvrtki u RH, koja je nova procjena BDP-a...

20. Kolovoz 2020.
Lider 777

Viza za digitalne nomade i otvaranje radnicima na daljinu postavljanje je crvenog tepiha za tržište rada budućnosti, a nosi i niz drugih mogućnosti. Digitalni nomadi rade zanimljive i kreativne poslove, dobro su plaćeni, imaju potrebu uživati u životu te žele iskoristiti mogućnosti koje im destinacija pruža, što može imati velik multiplikativni učinak na hrvatsku ekonomiju. Šačica ljudi koja je prakticirala rad na daljinu noseći svoj posao u laptopu po cijelome svijetu i pretvarajući pejzaže od kojih zastaje dah u 'zidove' svojih ureda posljednjih je godina prerasla u višemilijunsku silu i dobila zajedničko ime – digitalni nomadi. Sve o njima u Temi tjedna saznaje Nikolina Oršulić.

U HNB-u smatraju da bi, bez obzira na drugi val pandemije, ova godina zbog turizma trebala biti bolja od očekivanja. Ako se negativni rizici i aktiviraju u drugoj polovici godine, njihov bi se nepovoljan učinak više mogao vidjeti na pokazateljima za iduće godine. Kakav je optimizam zavladao i koje su trenutne procjene BDP-a u Hrvatskoj saznajte u priči Ksenije Puškarić.

Čak sedam od deset najvećih kompanija u stranom je vlasništvu. Među sto najvećih najviše je trgovaca i distributera – 37. Slijede 23 tvrtke iz prerađivačke industrije i 14 financijaša. Strani biznis najviše voli Zagreb, u kojem je sjedište 69 od 100 najvećih stranih tvrtki. Ekskluzivnu listu 100 najvećih stranih kompanija koje posluju u Hrvatskoj složio je Goran Litvan. 

Kada se roba prevozi morskim ili riječnim putem, svaki brodar treba imati agenta koji ga predstavlja pred raznim dionicima koji se pojavljuju u procesu prijevoza, a pomorski agent to radi u ime i za račun nalogodavca koji ga je angažirao. O tom specifičnom poslu, Aleksandra Brzić razgovarala je s Marinom Škufcom, jednim od suvlasnika i članom Uprave, koji se u Liburnia pomorskoj agenciji zaposlio samo mjesec dana nakon njezina osnivanja i neposredno nakon završenoga Pomorskog fakulteta.

Jačaju se interni odjeli za procjenu kreditnog rizika, od lipnja je ponovno u funkciji HROK, a temeljem sustava OSR omogućena je razmjena podataka o svim klijentima. Uza sve to, angažiraju se vanjske tvrtke koje rade prediktivne analize kreditne sposobnosti klijenata koristeći se umjetnom inteligencijom. O strahu od loših kredita i bankama koje skeniraju klijente uzduž i poprijeko piše Ksenija Puškarić.

Milenijci su jedna od najbolje obrazovanih generacija s najmanje opipljive imovine i ekonomskog uspjeha. Većina ih je imala nesreću ući na tržište rada taman u vrijeme financijske krize, a kada su se napokon počele nuditi prilike, stigao je koronavirus i mnoge počeo vraćati na početak. 'Izgubljenoj generaciji' ponestaje strpljenja i vjere u bolje sutra, a sve o tome saznao je Vanja Figenwald.

19. travanj 2024 13:01