Hrvatska
StoryEditor

U novom broju saznajte zašto angažirati freelancere i zašto su u fokusu opet konobari i čistačice

22. Travanj 2021.
812 Naslovna

Pandemija je najprije uzdrmala slobodnjačku nam ekonomiju zaustavivši naglo velik dio honorarnih poslova u kulturno-kreativnom sektoru, zatim je ogoljela financijsku krhkost i zakonsku nereguliranost freelancera, a onda i prisilom zaposlenika na digitalni rad od kuće skrenula pozornost poslodavaca s radnoga vremena i mjesta na učinkovitost i rezultate. To je pak pridonijelo osvješćivanju da je kvalificiranu radnu snagu usredotočenu na rokove, produktivnost i kvalitetu moguće regrutirati iz redova nezavisnih profesionalaca. Glavna je njihova prednost to što su specijalizirani za određena područja i mogu donijeti dodanu vrijednost projektu za koji su angažirani, a nedostatak im je što se trebaju uhodati i uskladiti s drugim članovima tima. U temi tjedna u novom broju Lidera, Aleksandar Tešić piše o deset razloga za angažiranje freelancera.

U prvome ovogodišnjem kvartalu u evidenciju nezaposlenih prijavljeno ih je više od 41 tisuće, ali poslodavci su istodobno tražili gotovo 68 tisuća radnika. Programeri su, unatoč naglom rastu industrije ICT potaknutom ubrzanom digitalizacijom u koronakrizi, tek na petome mjestu najtraženijih radnika, a opet su u fokusu konobari, čistačice, prodavači, vozači i kuhari. O tržištu rada piše Kata Pranić.

Turistički apartmani u središtima jadranskih gradova zjape prazni, a dio iznajmljivača teško si to može priuštiti drugu godinu zaredom. Prenamjenjuju ih zato iz kratkoročnog najma u dugoročni, za što nema potražnje, pa onim nekretninama koje više same sebe ne mogu isplaćivati preostaje samo prodaja. Zimmer frei više ne čeka goste, nego kupce, a o prenamjeni nekretnina piše Željka Laslavić.

Ležiš, čuvaš leptire i ubireš poticaje iz Bruxellesa – da, i to je moguće, a kako do potpora za poljoprivredu saznao je Edis Felić.

Vanja Figenwald razgovarao je Valdisom Dombrovskisom, izvršnim potpredsjednikom Europske komisije koji je između ostaloga rekao da je cijepljenje trenutačno najvažnija europska ekonomska politika.

Uz novi broj stiže i poseban prilog Lider invest Sjever koji donosi priče iz sjevernih županija, prilikama za investicije, novim proizvodima i pandemijskom turizmu.

23. travanj 2024 09:17