Hrvatska
StoryEditor

Ugostitelji zadovoljni vladinim mjerama, ali traže dodatne

13. Studeni 2020.

Prvi virtualni forum zagrebačkih ugostitelja u organizaciji Udruženja ugostitelja Zagreb, održan točno pola godine od ponovnog otvaranja ugostiteljskih objekata nakon lockdowna, okupio je u Hotelu Dubrovnik 20-ak domaćih i stranih govornika iz područja turizma, ugostiteljstva, ljudskih resursa medija i javnog sektora. Jedan od najvažnijih zaključaka foruma bio je da vlada mora uložiti dodatni napor kako bi pomogla ugostiteljima, uz konstataciju da su i više nego zadovoljni dosadašnjim mjerama.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb Franz Letica između ostalog rekao je da su im glavni ciljevi sniženje stope PDV-a na kavu, pivo, vino i bezalkoholna pića u ugostiteljstvu, kao i otvaranje kreditnih linija za likvidnost i investicije. Neovisno o današnjem skupu u Zagrebu kontaktirali smo i Udruženje ugostitelja Split koji su nam ponovili identične zahtjeve kao i njihove kolege u Zagrebu, odnosno, Splićani su zatražili ‘lakše i brže zaduživanje u HAMAG-u i HBOR-u‘.

Osim toga, splitski ugostitelji od gradske vlasti traže oslobođenje od plaćanja poreza na potrošnju u visini od tri posto, kao što je to omogućeno zagrebačkim ugostiteljima koji su te obaveze (porez od dva posto) oslobođeni. snivač i izvršni direktor tvrtke Oraclum Intelligence Systems Vuk Vuković te jedan od osnivača Udruge Glas poduzetnika rekao je na zagrebačkom forumu da je ‘puno bolje kada se režu porezi nego kad se daju same subvencije. Treba omogućiti što više kreditnih sredstava. Po meni država treba ići u tom smjeru prema HABOR-u, novac se treba pustiti u gospodarstvo‘.

U razgovoru sa splitskim ugostiteljima rečeno nam je da bi trebalo regulirati i mogućnost da njihova djelatnost (po NKD-u) dobije pravo na bespovratna sredstava iz EU jer je ona ‘jedina koja na to nema pravo‘, a stalno ulažu u ‘nove interijere i prate svjetske trendove‘. Zalažu se i za uvođenje vaučera (vrijednosnih kupona) po uzoru na one za sezonsko zapošljavanje u poljoprivredi, o čemu je bilo govora i na zagrebačkom skupu, a dobijali bi ih za radnike koji odrađuju svadbe ili neke slične ketering manifestacije, što bi bila, kažu, izvrsna stvar za državu i samog vlasnika i radnika.

- Ukidanje materijalnog knjigovodstva je po nama nužno, jer sad kad imamo fiskalizaciju, to nam je dodatni trošak. Ujedno naglašavamo da je ovo jedina vlada koja osluškuje gospodarstvenike i za to smo joj zahvalni, ali treba ići dalje i zajedno prebrodit ovu krizu svjetskih razmjera – poručuju splitski ugostitelji.

Na zagrebačkom skupu pak još je spomenuto da bi država trebala osloboditi ugostitelje plaćanja zakupa u državnim prostorima i osnovati fond za pomoć poduzetnicima koji se nalaze u zakupu kod privatnika. Traže i neoporeziv tretman napojnice do deset posto iznosa računa, priznavanje reprezentacije u 100 postotnom iznosu te da se višak/manjak u blagajni svrsta u lakši porezni prekršaj.

Prošlo je pola godine od ponovnog otvaranja ugostiteljskih objekata, lockdown, ali i manja potrošnja u ugostiteljstvu doveli su u težak položaj ovu branšu, zbog čega su mnogi nakon ponovnog otvaranja morali staviti ključ u bravu.

18. travanj 2024 08:43