Hrvatska
StoryEditor

Ulagači su složni: Zlato je najbolji spas od inflacije i pada vrijednosti novca

21. Listopad 2021.
foto Standrett

Građane Hrvatske svakoga dana sve više neugodno iznenađuju visoke cijene u trgovinama. Poskupljuje sve – od goriva čije cijene obaraju rekorde, preko građevinskog materijala, do onog svima nasušno potrebnog - hrane.

Inflacija se, izgleda, otima kontroli. Brojke koje objavljuju državni statističari širom svijeta su zaista zabrinjavajuće. No, inflacija nije jedna od glavnih tema samo među makroekonomistima.

Prema podacima Google Trends-a, riječ 'inflacija' se ovako često nije pretraživala još od 2004. godine.

Kako poskupljenja slijede rast proizvođačkih cijena, njihov rekordan rujanski rast od preko 12 posto još će, nažalost, ubrzati spiralu visokih cijena.

Udar na standard građana očituje se u tome što novac vrijedi sve manje. Inflacija 'jede' vrijednost novca pa za istu količinu novca možemo kupovati sve manje. To vrijedi i za razdoblja  neopterećena inflatornim pritiscima a osobito je izraženo u ovako dramatičnim okolnostima.

Postoji rješenje: ulaganje u zlato čuva Vašu ušteđevinu

Inflacija najviše pogađa one koji posjeduju gotovinu odnosno novac. Bilo u banci na računu, bilo u 'kešu' kod kuće. Kamate na oročenu štednju u bankama su jako niske, a na to se, kao i na profite nastale ulaganjem u investicijske fondove i dionice, plaća porez. Uostalom, stopa inflacije daleko nadmašuje štedne kamatne stope. Ima li štednja u inflaciji onda uopće smisla?

Isplativa štednja ipak je moguća. Najbolju zaštitu imovine od pada vrijednosti protekom vremena predstavlja zlato. Ulaganje u investicijsko zlato puno je isplativije od čuvanja novca u banci ili kod kuće. Naime, u zadnjih 50 godina cijena zlata povećavala se po prosječnoj stopi od preko 8 posto godišnje. To je povećanje vrijednosti i više nego dovoljna kompenzacija negativnih učinaka inflacije. Kupovina zlatnih poluga, pločica i zlatnika, kao i prihod od njihove prodaje nisu oporezivi. To nije slučaj kod drugih investicijskih opcija poput dionica, štednje ili nekretnina, što zlato čini  jedinim neoporezivim ulaganjem u Hrvatskoj. Također, zlato je vrlo likvidno – po potrebi se vrlo brzo može pretvoriti u novac.

Zbog svojih karakteristika, njegove prošlosti i na njoj utemeljenih očekivanja u budućnosti zlato je odličan čuvar vrijednosti imovine. Potražnja za ovim plemenitim metalom sve je veća i sve više ljudi ulaganjem u zlato pametno diverzificira svoju imovinu.

U zlato se može ulagati na više načina a ponajboljom se opcijom smatra kupovina fizičkog zlata. Ova je vrsta ulaganja dostupna velikom broju građana, a ne samo velikim ulagačima. U ponudi na tržištu se nalazi izuzetno širok raspon proizvoda – od pločica od 1 grama, preko popularnih zlatnika, do poluga težine 1 kilogram.

Auro Domus – Vaš partner u investiranju / Vaš partner za zlato

Kod investiranja u zlato važno je naći pravog partnera. Auro Domus je najveća tvrtka u trgovanju plemenitim metalima u Hrvatskoj, temeljena na stogodišnjoj tradiciji vezanoj uz zlato. U širokoj mreži poslovnica diljem Hrvatske možete nabaviti investicijsko zlato ili zamijeniti vaše staro zlato za neki od investicijskih proizvoda. Proces kupovine je maksimalno pojednostavljen. Kako u poslovnicama, tako i putem web shopa u kojem možete kupovati iz udobnosti Vašeg doma.

Auro Domus garantira najbolju cijenu i brzu isporuku -  većina je proizvoda isporučiva kroz 24 sata.

Na besplatnom broju telefona 0800/7372 zatražite savjet i saznajte sve što Vas zanima o kupnji zlata.

Ulažite mudro – ulažite u zlato!

26. ožujak 2023 08:50