Hrvatska
StoryEditor

Viro: ‘Za otpuštanje radnika nije odgovoran Viro, nego nova tvrtka Hrvatska industrija šećera u našem većinskom vlasništvu‘

04. Svibanj 2020.

Viro tvornica šećera u ponedjeljak je na upit Zagrebačke burze oko medijskih napisa o njezinom zatvaranju i otpuštanju radnika, odgovorila kako se racionalizacija poslovanja, među ostalim i smanjenje broja radnika, obavlja na razini tvrtke Hrvatska industrija šećera, a ne na razini Vira.  

Lider je, podsjetimo, objavio tekst da je nakon udruživanja tri šećerane u tvrtku Hrvatska industrija šećera početkom 2019. započela racionalizacija poslovanja grupe, a posljedice će se najviše osjetiti u Virovitici. Šećerana u Virovitici od prošlog tjedna ima samo 60-tak zaposlenika i da jesenske kampanje šećerne repe u Virovitici ove godine neće biti. 

Iz Vira u odgovoru Zagrebačkoj burzi navode da su nakon objedinjavanja svih hrvatskih proizvođača šećera, "svi proizvodni kapaciteti, uključujući i ugovore o radu radnika Viro tvornice šećera d.d. prenijeti na novoosnovano trgovačko društvo Hrvatska industrija šećera d.d. Zagreb".

 

"Stoga se racionalizacija poslovanja kroz, među ostalim, i smanjenje broja radnika udruženih proizvođača, obavlja na razini društva Hrvatska industrija šećera, a ne na razini Viro tvornice šećera", ističu iz Vira.  

No, podsjetimo - nakon udruživanja tri hrvatske šećerane u tvrtku Hrvatska industrija šećera d.d. početkom 2019. godine, u kojoj Tvornica šećera Osijek d.o.o. u vlasništvu Žito grupe Osijek ima 40 posto udjela a Viro tvornica šećera Virovitica d.d. i Sladorana Županja d.o.o. koja je u vlasništvu Tvornice šećera Viro Virovitica imaju 60 posto.

Što se tiče predstojeće kampanje proizvodnje šećera iz šećerne repe, a s obzirom na ugovorene površine na kojima će se obavljati sjetva šećerne repe, njihov geografski položaj i procjenu količine šećerne repe koja će biti dostupna za preradu, za očekivati je da će se kampanja prerade šećerne repe moći obavljati samo u dva pogona za preradu, locirana u Županji i Osijeku, navode iz Viro tvornice šećera u odgovoru na upit Zagrebačke burze. 

Postupak objedinjavanja hrvatske industrije šećera, odnosno tri hrvatske šećerane - Viro Tvornice šećera, Tvornice šećera Osijek i županjske Sladorane dovršen je krajem listopada prošle godine.

Objedinjavanje je izvršeno kroz udruživanje proizvodnih kapaciteta, znanja i poslovnog iskustva i prijenos proizvodne imovine triju hrvatskih šećerana na trgovačko društvo Hrvatska industrija šećera. U novom trgovačkom društvu Tvornica šećera Osijek drži 40 posto udjela, a Viro tvornica šećera i Sladorana zajedno 60 posto.

image
Lider - dajte da radimo
foto
19. travanj 2024 17:28