Hrvatska
StoryEditor

Više od 50 posto tvrtki koje se bave gaming industrijom registrirano u Novskoj

12. Siječanj 2022.
Poduzetnički inkubator Pismo, Novska

Grad Novska pozicionirala se kao mjesto otvoreno za razvoj gaming industrije, a u srijedu je premijer Andrej Plenković otvorio Učenički dom srednje škole koja je pokrenula strukovni program za razvoj video-igara.

Plenković je u Novskoj posjetio i obišao inkubator s više od 60 tvrtki specijaliziranih za razvoj video-igara.

Ravnateljica Srednje škole Novska Nikolina Fijačko Filipović rekla je na otvaranju Učeničkog doma da je, u nešto manje od dvije godine, to drugo proširenje djelatnosti njihove škole.

Gaming industrija u Novsku će privući mlade iz cijele Hrvatske

Naš novi strukovni program – tehničar za razvoj video igara – upisao je djecu s raznih područja Lijepe naše i rješavanje njihovog smještaja bilo nam je vrlo važno, kazala je ravnateljica, zahvalivši svima na suglasnostima, financijskoj potpori i svemu onom što je dovelo do dobivanja rješenja Ministarstva znanosti i obrazovanja o početku rada doma od 3. siječnja.

Pokretač inicijative otvaranja Učeničkog doma je Grad Novska čije je Gradsko vijeće u veljači 2021. donijelo odluku o kupnji nekadašnje upravne zgrade Ine dok je odlukom gradonačelnika potpisan ugovor o korištenju prostora sa Srednjom školom Novska.

Gradonačelnik Marin Piletić rekao je da ništa od toga ne bi bilo da nisu imali podršku Vlade, premijera, ministra Radovana Fuchsa i članova vlade da, razvijajući program Novske kao središta gaming industrije, srednja škola dobije i dom u kojem će u prvoj generaciji biti smješten 21 učenik.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak kazao je da se razvojem gaminga Novska pozicionirala kao središte gaming industrije u Hrvatskoj, dok u poduzetničkom inkubatoru imaju 67 otvorenih tvrtki.

– Otvaranje novih tvrtki i upisivanje učenika u novom smjeru znači dolazak mladih ljudi i obitelji na područje grada Novske – zaključio je župan, dodavši da će dom biti besplatan za sve učenike.

Premijer je prilikom otvaranja Učeničkog doma Srednje škole Novska rekao da je projekt realiziran u godinu i pol, u odličnom dogovoru glede vlasništva nad tom bivšom Ininom zgradom.

Važnim smatra što se ta operacija odvijala paralelno s verificiranjem programa za tehničara kako bi Grad Novska postao predvodnik, brand gaming industrije i nova niša četvrte industrijske revolucije i digitalnog doba u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Poduzetnički inkubator Pismo 2, kazao je premijer, predstavlja nukleus razvoja novog tipa industrije i novog pozicioniranja Novske, Siska i cijele Sisačko-moslavačke županije.

Iznio je podatak po kojem je više od 50 posto tvrtki koje se bave gaming industrijom registrirano u Novskoj koja je privukla mlade iz cijele Hrvatske, zahvaljujući čemu je i tržište nekretnina dobilo novu dinamiku.

Vlada se s posebnom brigom odnosi prema Sisačko-moslavačkoj županiji

Vlada se, poručio je premjer, prema Sisačko-moslavačkoj županiji odnosi s posebnom brigom i afinitetom, a program koji je Vlada usvojila odnosi se na dva segmenta – obnovu od potresa u Banovini, ali i razvoj pa su, kaže, potpore za poduzetnike digli na maksimalnu razinu.

– Zato mislim da će cijela koncepcija novog razvoja u odličnoj suradnji s HZZZ-om, s velikim brojem novih obrta, s puno većom zaposlenošću u Novskoj u zadnjih pet godina predstavljati magnet za mlade koji će tu ostajati, ali i dolaziti. To je dodana vrijednost koju vidim u Novskoj – poručio je.

Projekt je pokrenula razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije – SIMORA koja je, dodao je premijer, prepoznala - na tragu razvoja digitalne industrije – priliku za razvoj gaming industrije.

Podsjetio je da je Vlada 2017. uvrstila u zakonodavni okvir gaming industriju, dok je Ministarstvo gospodarstva financijski podržalo izgradnju inkubatora, HZZ prati programe gdje sa svakih šest mjeseci dolazi 40 mladih na usavršavanje.

– Često o ovoj županiji govorimo u kontekstu svih tranzicijskih poteškoća koje su je zadesile, od gospodarskih i šteta nastalih u vrijeme velikosrpske agresije do demografskih problema, potresa i covida, a ova priča o Novskoj je zaokružena priča u kojoj županija i Novska na vrlo cjelovit način idu u korak s četvrtom industrijskom revolucijom i digitalnom tranzicijom te nam daje pogled u svijet budućnosti kako ga vide najmlađi i najkreativniji među nama – rekao je.

Razvoj Sisačko-moslavačke županije sustavno će se podržavati, a osobito kroz projekt kampusa čije je financiranje predviđeno iz Fonda za pravednu tranziciju čime bi se dodatno osnažio put od inkubatora prema kampusu i središtu gaming industrije u Hrvatskoj.

Boravak u Novskoj, predsjednik Vlade završio je posjetom drvno-prerađivačkoj tvrtki Ante Mijić – Quercus d.o.o.

24. travanj 2024 06:47