Hrvatska
StoryEditor

Vjerovali ili ne: Plenković ide u javnu raspravu s tajnim dokumentom o raspodjeli 6,3 milijardi eura

01. Travanj 2021.
 Andrej Plenkovićfoto Ratko Mavar

Nacionalni program oporavka i otpornosti (NPOO) neće biti objavljen sve do usvajanja na Vladi 29. travnja. Tako će javnost, ali i poslovna zajednica, ostati uskraćeni za financijski okvir. Vlada skriva cjeloviti dokument od oko 700 stranica, pa je sve ostalo na sažetku, koji je novinarima predstavljen jučer nakon sjednice Vlade.

Tako je i dalje nejasno u kojoj će mjeri hrvatski poduzetnici participirati u povlačenju 6,3 milijardi eura nepovratnih sredstava iz programa 'EU sljedeće generacije'. Podsjetimo, na primjedbu iz redova poduzetnika da je 90 posto sredstava namijenjeno javnom sektoru, iz Vladinih krugova odgovarano je da je zapravo riječ o kriteriju EU te da je cijeli program namijenjen prvenstveno javnom sektoru, a da će privatni sektor sudjelovati kao izvođač radova. No, HUP je isto pitanje poslao i u EU, odakle je stigao odgovor da u kriterijima takvog ograničenja nema, i poslodavci su zatražili da privatni sektor dobije bar 50 posto sredstava.

U međuvremenu je, navodno, u program ušlo 30 posto privatnog sektora. No, na jučerašnjem predstavljanju Sažetka saznali smo samo o dva takva konkretna programa. Jedan je projekt Rimac automobila za razvoj autonomnih vozila (bez vozača). Cijeli projekt navodno stoji 3,4 milijarde i već je razvijen prototip za serijsku proizvodnju flote od 700 vozila (taksija). Drugi je biorafinerija u Sisku, ali i u tome država participira kao gotovo 50-postotni vlasnik Ine.

Dakle, javnost će sljedećih mjesec dana moći raspravljati samo o Sažetku NPOO-a, u kojem je Vladin PR nacrtao da je gospodarstvu namijenjeno čak 54 posto sredstava, a stvarna raspodjela kovid-novca ostat će tajna sve do usvajanja.

20. travanj 2024 05:25