Hrvatska
StoryEditor

Vlada omogućila da gradovi i općine koriste novac od komunalne naknade kako žele 

19. Ožujak 2020.
Kuna svežanj

Vlada je na telefonskoj sjednici u srijedu donijela tri suglasnosti. Jedna od njih je i prihvaćanje amandmana na Konačni prijedlog zakona o dopuni Zakona o komunalnom gospodarstvu, u izmijenjenom obliku.

Tako u slučaju nastupanja posebnih okolnosti koje podrazumijevaju događaj ili određeno stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koje ugrožava život i zdravlje građana, imovinu veće vrijednosti, znatno narušava okoliš, narušava gospodarsku aktivnost ili uzrokuje znatnu gospodarsku štetu, o čemu posebnu odluku donosi ministar nadležan za graditeljstvo, predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave može odlukom osloboditi obveznike plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti djelomično ili u potpunosti dok traju te okolnosti.

U slučaju da se ta posebna okolnosti dogodi, tijelo jedinice lokalne samouprave može odlukom odrediti da se dio naplaćenih sredstava komunalnog doprinosa koristi i za druge namjene različite od namjena propisanih Zakonom. Točnije, općine i gradovi moći će koristiti naplaćeni novac ne samo za financiranje građenja i održavanja komunalne infrastrukture. Isto tako, općine i gradovi neće morati koristiti taj novac ni za financiranje građenja i održavanja objekata predškolskog, školskog, zdravstvenog i socijalnog sadržaja, javnih građevina sportske i kulturne namjene te poboljšanja energetske učinkovitosti zgrada u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, ako se time ne dovodi u pitanje mogućnost održavanja i građenja komunalne infrastrukture.

Inače zagrebački gradonačelnik Milan Bandić predložit će da se na sjednici Gradske skupštine donesu mjere za pomoć gospodarstvu - da se poduzetnike oslobodi plaćanja najamnine i 30 posto komunalne naknade. Bandić je najavio da će do kraja tjedna usuglasiti stavove sa sindikatima o smanjenu plaća u Gradskoj upravi, Zagrebačkom holdingu i gradskim zdravstvenim i kulturnim institucijama.

- Moramo negdje uzeti, da bi negdje dali. Nema drugoga, to i država mora napraviti - ustvrdio je Bandić.

S druge pak strane, bjelovarski gradonačelnik i predsjednik HSLS-a Dario Hrebak zatražio je u srijedu od Vlade da jedinicama lokalne samouprave omogući da ukinu naplatu komunalne naknade sljedeća tri mjeseca, a ne samo njezinu odgodu.

- Spremni smo odreći se komunalne naknade sljedeća tri mjeseca kako bismo pomogli privatnom sektoru, poduzetnicima da sačuvaju poslovanje i radna mjesta te stoga tražim od Vlade da nam omogući da se odreknemo naplate komunalne naknade - poručio je i pozvao i druge gradonačelnike da to učine. 

25. travanj 2024 02:11