Hrvatska
StoryEditor

WINTER IS COMING: Pad od 9,4 posto nije konzervativan nego lažno optimističan

09. Svibanj 2020.
Zdravko Marićfoto Dražen Lapić

Vlada je prošlog tjedna prognozirala da će BDP pasti 9,4 posto, i da će Hrvatska izgubiti 40.000 radnih mjesta, a sljedeće godine predviđa se rast od 6,1 posto. Financimistar Zdravko Marić te je procjene nazvao konzervativnima, a ja se pridružujem analitičarima koji su ih ocijenili preoptimističnima.  

Samo prepolovljavanje prihoda od turizma (što je optimistična procjena) spustilo bi BDP za nekih osam posto. A tome treba dodati i pad 'ostatka Hrvatske'. Doduše, industrijska proizvodnja još se dobro držala u ožujku. Unatoč paralizi uzrokovane karantenom u drugoj polovini mjeseca, pad je bio samo 2,8 posto na mjesečnoj razini i 4,9 posto na godišnjoj. No, pad obujma proizvodnje trajnih proizvoda za široku potrošnju od 27,8 posto i kapitalnih proizvoda od 14,2 posto zvone na uzbunu.

 

Dramatično je i na strani potrošnje. Ni dovlačenje robnih zaliha u kućanstva nije nadoknadilo dva tjedna 'zatvora' za neprehrambeni sektor – zabilježen je ukupni pad od 11,7 posto; trgovina hranom pala je 1,4 posto, a ostatak maloprodaje čak 26,7 posto.  

Sve to odražava se i na rezultate potrošnje koje bilježe poreznici. U deset tjedana koronakrize (od pojave prvih slučajeva zaraze u zadnjem tjednu veljače) kroz sustav fiskaliziranih računa prošlo je 23 posto manje novca nego u istom razdoblju lani. Poreznici su pokušali uliti dašak optimizma pohvalivši se prošlog tjedna da je prvog dana relaksiranih mjera zabilježen porast iznosa fiskaliziranih računa za 27 posto. No, do kraja tjedna potpuno otrežnjenje – prva faza opuštanja donijela je prošlog tjedna potrošnju veću za nepunih šest posto. Slično razdoblje u odnosu na prošlu godinu donijelo je prepolovljen broj računa, i za trećinu nižu potrošnju. Otvaranje većine trgovina baš i nije donijelo bogznakakav potrošački oporavak.

Vidjet ćemo što nam donose sljedeće faze 'normalizacije' koja je pod navodnicima zato jer će potrošnja zasigurno i nakon otvaranja svih lokala zbog 'socijalne distance' i troška svih ostalih mjera biti znatno manja. Pa i turizam na vrhuncu sezone i u najboljoj varijanti teško će ostvariti više od 50 posto uobičajenog prihoda.  

Zato je Vladina procjena o padu nenormalno optimistična. Ali, kako izaći na izbore s realnijom procjenom dvoznamenkastog pada (od bar 15-ak posto?), i najavom da će prava drama pogoditi hrvatski biznis i stanovništvo najesen. Počnite skupljati drva za grijanje. Jer, winter is coming…

27. travanj 2024 16:35