Hrvatska
StoryEditor

Zagrebački srednjoškolci debatirali na Harvardu. Bravo! 

14. Veljača 2020.

Od 28. do 31. siječnja učenici Prve privatne gimnazije s pravom javnosti (PPG) sudjelovali su, jedanaesti put za redom, na Harvard Model United Nations - najvećoj svjetskoj simulacijskoj UN debati koja se održala u organizaciji glasovitog Sveučilišta Harvard u Bostonu (SAD).

Ove godine deset učenika PPG-a predstavljali su Bugarsku unutar sedam odbora Opće skupštine UN-a, Ekonomskog i socijalnog vijeća, te Specijalne agencije. Učenici-delegati intenzivno su se pripremali od početka rujna s mentoricom prof. Majom Breitenfeld te uspješno sudjelovali u  raspravama o sprječavanju zlouporabe opioida, pristupu zdravstvenoj njezi migranata, seksualnom zlostavljanju u ratnim vremenima, ranom obrazovanju u zemljama u razvoju, Versajskom ugovoru te posljedicama Prvog svjetskog rata ili nezakonitim nastambama i urbanom razvoju.

Posljednji dan svoje male američke turneje učenici PPG-a proveli su u inspirativnom i zanimljivom  posjetu Laboratory for Neuroimaging and Integrative Physiology, u sklopu Harvardskog sveučilišta, na čelu kojeg je istaknuti hrvatski neuroznanstvenik prof.dr. Vladimir Ivković. Ovaj ugledni doktor neuroznanosti dio je istraživačke biomedicinske skupine koju je odabrala NASA za integrirano istraživanje promjena u fiziologiji i ponašanju astronauta uslijed dugoročnog boravka u svemiru.

17. travanj 2024 01:48