Hrvatska
StoryEditor

Zašto Google ne žuri prema webu 3.0

17. Prosinac 2021.

Ne tako davno, Google je isprobavao svaki internetski trend. VR naočale, AR naočale, chat botovi, društvene mreže. Mogli bi reći da je svaku tehnološku inovaciju Google prihvatio pa ako prođe prođe.

Danas, ako je vjerovati investitorima i digitalcima budućnost interneta je web 3.0, kovanica koja se koristi kao krovni termin za sve usluge izgrađene oko blockchaina i kriptovaluta. Međutim, Google Alphabet Inc je što se weba 3.0 prilično tih.

Google recimo nema kriptovalutu, kao što ju ima Meta ili opsesiju blockchainom, kao recimo Twitter. Također, Google ne prihvaća kriptovalute za kupnju oglasa, svoje uslugu plaćanja ili svoju trgovinu aplikacija. Dodatno nisu se ni okrznuli o NFT-ove, a u nedavnom intervjuu za Bloomberg, glavni izvršni direktor Googlea Sundar Pichai je rekao kako se tek 'ovlaš' bavio kriptovalutama ali da ne posjeduje niti jednu.

Postoji nekoliko razloga zašto Google ne želi zaroniti u novu kripto arenu a jedan od njih je obrambeni. Naime, Web3 evanđelisti vide novu tehnologiju kao "decentraliziranu", koju kontroliraju brojni sudionici, što je u potpunoj suprotnosti s poslovnim modelima Googlea, Facebook ili Amazona.

Ali nije to jedini problem. Web 3.0 aktivnosti, prema mnogim vizionarima iz Silicijske doline ne uključuje oglašavanje, Googleov glavni posao.

Za sada je Google u niskom startu i koristi strategiju čekanja i gledanja, koja je, kako kažu oni koji ga poznaju, tipična za direktora Sundara Pichaija koji ima promišljeniji stil upravljanja od svojih prethodnika.

Ipak, postoje neke naznake da google ipak razmišlja unaprijed te da nisu posve neskloni kriptovalutama. Google je u rujnu ove godine potpisao ugovor s Dapper Labs Inc., kanadskom blockchain tvrtkom, a ima ugovore i sa Haderom, Block.one i drugima.

Kushagra Shrivastava, bivši Googleov marketinški stručnjak i potpredsjednik za platformu za trgovanje kriptovalutama FalconX kaže kako tvrtka istražuje tehnologiju te da zasigurno već ima čvrsto mišljenje o web-u 3.0.

Tome u prilog ide i činjenica da su Alphabetovi glavni investicijski ogranci, GV i capitalG, podržali web 3.0 tvrtke. Ovi fondovi često financiraju tvrtke u područjima koja Google, iz raznih razloga, ignorira. Shrivastava je sugerirao da će tvrtka nastaviti s takvim 'izračunatim okladama' u web 3.0 dok se regulativa učvršćuje i dok usvajanje u mainstreamu raste.

23. travanj 2024 22:12