Hrvatska
StoryEditor

Zašto je diverzifikacija portfelja iznimno važna?

01. Studeni 2021.

piše: Lovro Banfić, EXANTE

malo dođe do događaja koji potrese sve sfere financijskih tržišta. Srećom takvi su događaji vrlo rijetki. Većinu vremena određeni faktori utječu samo na različite dijelove tržišta. Zbog toga su relativno male šanse da se takva vrsta utjecaja istovremeno proširi na više neovisnih tržišta. Diverzifikacija portfelja je investicijska strategija koja se koristi s ciljem da se rizik podijeli na veći broj i više vrsta financijskih instrumenata. Prilagođavanje i pronalaženje ravnoteže Vašeg portfelja je jedna od ključnih stavki pri osiguravanju uspješne dugoročne investicije. Diverzifikacija se zasniva na investiranju u razna područja tržišta kako bi smanjili rizik. Drugim riječima - ako mudro rasporedite svoja sredstva, možete se zaštiti od nepotrebnog rizika.

Balansiranje portfelja može se postići kupnjom i prodajom određenih valuta, dionica, kriptovaluta, ETF-ova ili ostalih instrumenata kako bi kvalitetno raspodijelili Vaša sredstva. Odabir pravih instrumenata za kupnju je iznimno bitan proces koji se sastoji od niza vrlo teških odluka. Recimo da se Vaš kompletan portfelj sastoji od sličnih instrumenata koje ste kupili lokalnom valutom. Recimo da ste se odlučili uložiti samo u dionice. Zbivanja s tom valutom i određenom vrstom dionica će se odraziti na Vaš portfelj, odnosno investicije. Zamislite da oba tržišta dožive pad. Vaš portfelj bi u tom slučaju doživio katastrofalan pad vrijednosti.

Investitori imaju naviku uložiti u kombinaciju dionica i obveznica kako bi ta kombinacija bila dio diverzificiranog portfelja. Dužnički instrumenti u pravilu isplaćuju kamatu pri padu, a dionice su često podcijenjene u usporenom ekonomskom okruženju. Ova strategija može biti testirana za vrijeme ekonomskog pada i inflacije.

Iako su poduzeti svi napori da se provjeri točnost ovih podataka, EXT Ltd. (u daljnjem tekstu„EXANTE”) ne može prihvatiti nikakvu odgovornost ili odgovornost za oslanjanje bilo koje osobe na ovaj članak ili bilo koje informacije,   mišljenja ili zaključke u ovom članku. Nalazi i stavovi izraženi u ovom članku ne odražavaju nužno stajališta EXANTE -a. Sve radnje poduzete na temelju informacija sadržanih u ovom članku strogo su na vlastitu odgovornost. EXANTE neće biti odgovoran za bilo kakav gubitak ili štetu u vezi s ovim člankom.

27. svibanj 2024 08:26