Hrvatska
StoryEditor

Želite biti nindža-ratnik, boriti se laserima, igrati nogomet skačući na trampolinu? Posjetite Amazingu!

14. Ožujak 2020.
Amazinga zabavni centarfoto Ratko Mavar

Jeste li se ikada poželjeli okušati u borbi laserima u areni koja izgleda kao napušteni svemirski brod, igrati nogomet skačući na trampolinu, popeti se i bez straha prijeći adrenalinski park u dvorani te s pomoću VR tehnologije krenuti na virtualnu vožnju vlakom smrti? Sve to, kao i mnogo drugih atrakcija, pronaći ćete u Amazingi, najvećem centru za obiteljsku zabavu u Europi koji se proteže na 11.500 četvornih metara u paviljonima 35 i 36 Zagrebačkog velesajma i koji je prošloga tjedna napokon otvorio vrata.

Ulaganje u više od dvadeset atrakcija, obnavljanje i opremanje cijelog prostora financirano je većinom kreditnim plasmanom Zagrebačke banke. Tom investicijom u prvoj fazi otvoreno je i osamdesetak novih radnih mjesta, a daljnjim razvojem centra u ovoj godini predviđeno je otvaranje još pedesetak. Tako će centar, kad bude potpuno operativan, zapošljavati malo više od sto pedeset zaposlenika.

Amazinga je projekt hrvatsko-slovenske grupacije Sportkart koja se u posljednjih desetak godina nametnula kao hrvatski lider u industriji zabave, prije svega otvorivši 2011.​ Karting Arenu Zagreb, pet godina poslije Escape Room Arenu, a lani i Axe Throwing Arenu. Te su atrakcije u nekoliko godina narasle u najveće u svom segmentu i iz godine u godinu bilježe sve više stranih turista i kongresnih grupa, pa možemo reći da su prerasle u prepoznatljivo odredište za zabavu i razonodu u europskim okvirima. Usporedno s razvojem odredišta u Zagrebu Sportkart ​u posljednjih nekoliko godina razvija kompaniju koja gradi staze za karting i glavne atrakcije za zabavne parkove te trgovačke centre, pa je tako do danas sagradio ili sudjelovao u gradnji atrakcija na više od šezdeset lokacija diljem Europe, SAD-a, Kine i Bliskog istoka.

Početkom 2019. skupina ulagača pozvala ga je i na Svjetski ekonomski forum u švicarskom Davosu, gdje je sudjelovao na investicijskom panelu kao jedan od lidera brzorastuće industrije. Sudjelujući u gradnji odredišta sa zabavnim parkovima po svijetu, posebice u SAD-u, Sportkart je uvidio da u Europi nema velikog obiteljskog zabavnog centra (ako isključimo velike zabavne parkove poput Gardalanda, Liseberga ili europske podružnice Disneylanda i sličnih), nego samo pojedinačnih atrakcija i centara poput trampolinskih parkova, staza za karting, arena za pucanje laserima (engl. laser tag) itd.

– Odluka je pala na Zagreb, gdje već imamo prepoznatljivu Karting Arenu i Escape Room Arenu. Posljednje dvije godine tražili smo adekvatan prostor i lokaciju. Budući da je početkom prošle godine Zagrebački velesajam raspisao natječaj za golemi paviljon 36, javili smo se s razrađenim konceptom i pobijedili na njemu, nakon čega je krenula cijela priča, otkrivaju nam Sportkartovi vlasnici Mitja Šafar i Zvonko Zemljić.

Uz hrvatski arhitektonski studio angažirali su i jedan iz SAD-a te nakon mnogo neprospavanih noći završili centar i otvorili ga u veljači ove godine. U jednu cjelinu povezali su više od dvadeset atrakcija (pri čemu mnoge od njih stižu u više varijanti), pa, primjerice, na 1800 četvornih metara trampolinskog parka možete igrati nogomet, odbojku ili košarku, skakati više nego što je uobičajeno na posebnome high performance-trampolinu ili se pak s trapeza bacati u veliki bazen sa spužvom. Ako ste skloniji tehnološkim čudesima poput umjetne stvarnosti, dovoljno je da na glavu navučete specijalnu kacigu i završite u vlaku smrti ili se obračunate s virtualnim negativcima.

Tu su i atrakcije poznate iz američkih filmova i serija, pa se tako možete pretvoriti u nindža-ratnika ili se okušati u popularnom laser tagu koji se proteže na čak 450 četvornih metara. Cijene ulaznica prilagođene su hrvatskom tržištu. Pojedinačne atrakcije mogu se isprobati već za trideset kuna ili se može uzeti neki od paketa, koji su i najpovoljniji. U jednom takvom, primjerice za pedeset kuna, moguće je povezati nekoliko atrakcija, a za tristotinjak kuna cijeli se dan možete igrati na svima. Najbolja mogućnost za one koji žele doći više puta svakako je članstvo, čija je početna cijena 125 kuna na mjesec, a za opciju u kojoj možete dolaziti 365 dana na godinu i koristiti se većinom atrakcija trebate izdvojiti 250 kuna na mjesec odnosno 2950 kuna na godinu.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom i digitalnom izdanju Lidera!

24. travanj 2024 14:52