Hrvatska
StoryEditor

Zgombić o odbijenici sindikata: Vlada je od početka imala pogrešan pristup

06. Svibanj 2020.

Nakon što su sindikati odbili današnju ponudu Vlade da odustanu od božićnica, regresa i dogovorenog povećanja plaća, porezni stručnjak Hrvoje Zgombić za Lider je rekao da je Vlada od početka pogriješila u pristupu jer u središtu svega nije riječ o smanjenju plaća u javnom sektoru, nego o smanjenju proračunskih prihoda zbog zastoja gospodarstva.

Kaže da premijer Andrej Plenković nije trebao tražiti od svojih ministara da u svojim proračunima nađu uštede, nego je trebalo odrediti iznos za koliko će se smanjiti proračun, primjerice za 20 milijardi kuna, pa tek onda u okviru toga tražiti uštede na stavkama.

- U tom slučaju sva ministarstva bi nastojala pronaći stavke na kojima bi se štedjelo, a tek onda bi, kada bi se sve mogućnosti iscrpile, od sindikata moglo tražiti da pristanu na rezove plaća i ostalih naknada – kaže Zgombić. 

Dodaje da je već rekao sindikatima da imaju legitimno pravo da se bore za svoje članove najjače što mogu, ali je napomenuo da bi i oni ipak trebali shvatiti da ne može samo realni sektor snositi teret krize. Zato, kada bi se iscrpile sve mogućnosti uštede u proračunu, sindikatima bi trebalo ponuditi rezove, ali ne u visini realnog sektora, nego onoliko da se iznivelira realni s javnim i državnim sektorom. Ali, ponovio je Zgombić, vlada bi najprije trebala promijeniti pristup uštede proračuna.

Inače, Vlada je krenula u proceduru izmjene dodataka i sporazuma o povećanju plaća 250.000 zaposlenih u javnom sektoru i državnoj upravi zaključenih potkraj prošle godine, a danas je na sastanku sindikalistima ponudila da radnici odustanu od božićnica, regresa i dogovorenog povećanja plaća. No sindikati su to odbili.

Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama naglasio je da su u Vladi tražili i suspenziju ranijeg sporazuma što je on protumačio da nakon toga nema više povećanja plaća 2+2+2. Riječ je o ranije potpisanom ugovoru o povećanju plaća kroz rast osnovice po dva posto od 1. siječnja (već je povećana) te od 1. lipnja i od 1. listopada za što se traži suspenzija. Osim ovoga, Vlada traži suspenziju i sporazuma kojim se prosvjetnim radnicima jamči dodatno povećanje plaća kroz koeficijente – tri posto je već iskorišteno u prosincu, a bilo je predviđeno još jedan posto od 1. lipnja i dva posto od 1. siječnja 2021.

A ministar Josip Aladrović je pojasnio da bi fiskalni učinci ovog cijelog koraka doveli do uštede od preko milijardu kuna, a s obzirom na ekonomsku situaciju svi se mogu složiti kako su ekonomski pokazatelji i projekcije pada PDV-a takvi da se moraju raditi uštede.

Ministar je rekao da će Vlada nastaviti pregovore sa sindikatima dodavši da sindikati trebaju shvatiti da neće doći do smanjenja plaća, već samo neće doći do rasta koji je predviđen ranijim sporazumom.

image
Dajte da radimo
foto
16. travanj 2024 16:58