Kompanije
StoryEditor

Priča o M+ Grupi - Kako su nagovorili ‘mirovince‘ da ulože 93 milijuna kuna u ‘call centre‘

27. Veljača 2020.
Stipe Oreškovićfoto Ratko Mavar

Kada na hrvatskoj poslovnoj sceni 'pukne' neka velika priča koja uključuje osobe 'od prije poznate javnosti', otvaraju se brojna pitanja i mogući scenariji. Priča o M+ Grupi koja se bavi outsourcingom poslovnih procesa (u najvećoj mjeri call centrima), u većinskom vlasništvu obitelji Orešković, posljednjih tjedana plijenila je pažnju poslovne zajednice i medija.

Radi se o kompaniji koja je u tri godine uspjela kupiti 11 kompanija, izašla na burzu s kapitalom sva četiri obvezna mirovinska fonda koja su sa 93 milijuna kuna dokapitalizirala tvrtku i stekla 40 posto udjela, koja je kupila lidera na turskom tržištu i uvela u svoju vlasničku strukturu Mid Europa Partners, jednog od najznačajnijih fondova u srednjom i istočnoj Europi.

Predstavnici M+ Grupe prošlog su tjedna bili u prvom službenom posjetu tvrtki CMC u Turskoj, lideru u industriji call centara, koju su u siječnju preuzeli od Mid Europe, u zamjenu za 30 posto udjela vlasništva u M+ Grupi. Kompletan proces pregovora i transakcije trajao je svega šest tjedana.

U vrlo kratkom razdoblju tvrtka je narasla tri puta, trenutno ima 7.000 zaposlenih, 180 klijenata u 58 zemalja svijeta i prihode od pola milijarde kuna. Grupu je u rujnu lani posjetio i ministar financija Zdravko Marić koji inače ne šeće često po kompanijama, upoznajući njihove zaposlenike. Zadnji put kad smo u Hrvatskoj svjedočili ovakvoj dinamici preuzimanja, bilo je valjda u vrijeme Ivice Todorića.

Odgovore na pitanja kako je M+ grupa tako brzo narasla i u kakvim okolnostima dao nam je menadžment M+ Grupe, a vi ih potražite u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera. 

15. travanj 2024 11:33