Kompanije
StoryEditor

Telekom za one koji su na ‘pola sata od svega‘

03. Ožujak 2021.
Danijel Begović, Hrvoje Vencl i Marijan Rengel
Tvrtka iz Pitomače Pro-Ping Telekom s pomoću vlastite optičke i bežične mreže u šest županija pruža usluge interneta, fiksne telefonije te IP televiziju s više od sedamdeset TV programa. Usmjerena je na ruralna područja, na male i mikrotvrtke do kojih optika velikih operatora još dugo neće stići

Trojica Podravaca, Marijan Rengel, Danijel Begović i Hrvoje Vencl, udružila su 2010. znanje, iskustvo i ušteđevinu te u Pitomači osnovala Pro-Ping Telekom, tvrtku koja nudi pristup internetu s pomoću vlastite optičke i bežične mrežne infrastrukture, fiksnu telefoniju (od fiksnog telefona za kućanstvo do digitalnih centrala s mnogo naprednih mogućnosti i spajanjem izdvojenih lokacija) te IP televiziju s više od sedamdeset TV programa. Korisnicima nudi neograničeni flat internet čija je brzina bežičnom mrežom do 50 Mbit/s, a optičkom do 500 Mbit/s.

Uslugama pokriva više od 120 tisuća kućanstava u šest županija: Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i Osječko-baranjskoj. Bežično pokriva više od sto dvadeset naselja, a optičkom infrastrukturom više od četrdeset tisuća kućanstava u velikom broju gradova i sela.

Finalisti europske nagrade

Pro-Ping Telekom posluje s dobiti i njegov prihod raste; prošle je godine iznosio oko 14 milijuna kuna.

– U posljednje tri godine gradnjom nove optičke infrastrukture intenzivnije usluge nudimo i pravnim osobama fokusirajući se prije svega na male i mikrotvrtke te obrtnike i OPG-ove. Naš je cilj postati jedan od neovisnih i modernih telekoma u Hrvatskoj s najvećom pokrivenošću ruralnih sredina koji putem vlastite mrežne infrastrukture nudi povoljne, jednostavne i pouzdane usluge. Ljudi koji žive u manjim mjestima imali su samo jednu mogućnost pristupa internetu, onu s pomoću bakrene žice. Zbog udaljenosti kuća od centrale u takvim mjestima brzina interneta čak je ispod jednog megabita u sekundi, što je danas, kad govorimo o vrlo brzom internetu, vrlo slabo i sporo. Zahvaljujući vlastitoj bežičnoj mrežnoj infrastrukturi svima njima možemo ponuditi brzine do 50 Mbit/s, a u gušće naseljenim mjestima gradimo i optičku infrastrukturu – kaže izvršni direktor Marijan Rengel i ističe da neke općine u manjim sredinama sufinanciraju priključak stanovnicima kao poticaj telekomima da grade optičku infrastrukturu.​

Takav je primjer Drnje, općina u kojoj je Pro-Ping Telekom optičkom mrežom pokrio tri naselja i s tim je projektom postao jedan od tri finalista na razini Europske unije u kategoriji Innovative Models of Financing, Business and Investment za nagradu European Broadband Awards 2019.

Tri faze razvoja

Tvrtka se razvijala u nekoliko faza i u nju je uloženo više od 50 miljuna kuna. Godine 2011. postaje pružateljica internetskih usluga s najpovoljnijom širokopojasnom internetskom vezom za poslovne i privatne korisnike utemeljenoj na vlastitoj bežičnoj mrežnoj infrastrukturi. Uslugu pristupa internetu bežičnom mrežom najprije je nudila u Pitomači i okolici, a za dvije-tri godine mrežu je počela širiti na Đurđevac u Koprivničko-križevačkoj županiji, a zatim i na cijelu Virovitičko-podravsku i Koprivničko-križevačku županiju. Daljnji rast i razvoj donijeli su širenje i na ostale županije koje danas pokriva.

– U međuvremenu je odlučeno da počnemo graditi vlastitu optičku infrastrukturu. Počeli smo u Virovitici sredinom 2017. te danas imamo i gradimo vlastitu optičku mrežu u Virovitici, Pitomači, Kloštru Podravskome, Kalinovcu, Đurđevcu, Virju, Drnju, Koprivnici, Koprivničkom Ivancu, Suhopolju, Novigradu Podravskom, Daruvaru, Novoj Gradišci, Đakovu, Bjelovaru i Lipiku. U skladu s proširenjem mrežne infrastrukture i trenutačno najbolje tehnologije za pristup internetu, one preko optičke mreže, uveli smo uslugu televizije. Uz usluge interneta, televizije i telefona u svojoj internetskoj trgovini nudimo mrežnu opremu renomiranih proizvođača. Dosad je u gradnju bežične i optičke infrastrukture uloženo više od 50 milijuna kuna, a investicije se nastavljaju i danas. Od početka smo ulagali vlastiti novac i sve ostvarene prihode reinvestirali smo u širenje i poboljšanje usluga koje nudimo. Gradnju optičke infrastrukture financiramo kreditima i prihodima od tekućeg poslovanja – objašnjava Rengel.

Hrabar i rizičan pothvat

Osnivanje takve tvrtke bio je vrlo hrabar i rizičan pothvat jer Pro-Ping Telekomu u sektoru telekomunikacija konkuriraju tri velike kompanije: Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska. Rengel ističe da je njihova prednost u tome što su mala tvrtka, što im omogućava da budu prilagodljiviji.

– Prema sagrađenoj optičkoj infrastrukturi treći smo telekom u Hrvatskoj, iza HT-a i A1, što nam omogućuje pružanje najsuvremenijih usluga uz najbolju tehnologiju pristupa. Strategijom poslovanja usmjerenom na potrebe svih korisnika, pa i onih u ruralnim područjima, i pružanjem visokokvalitetnih usluga možemo ponuditi uslugu kvalitetne, brze i stabilne internetske veze. Da je lako, nije. Dodatna je prednost triju velikih telekoma što, osim fiksnog interneta, korisnicima nude mobilne usluge, mobitele i uređaje za mobilni pristup internetu. Mi takve usluge ne nudimo i to je, zapravo, u ovom trenutku njihova najveća prednost – ističe Rengel i dodaje da se s konkurencijom nose niskim cijenama, ali i kvalitetom usluge. 

​Naglašava da se ne vole uspoređivati s 'velikim igračima' jer to nema smisla ni prema broju korisnika, mrežnoj infrastrukturi, broju zaposlenih, a ni prema mogućnostima razvoja i investicijama.

– Usporedimo li 'trio paket' (internet, televizija i telefon, nap. a.), cijena HT-ova paketa s brzinom do 100 Mbit/s iznosi 359 kuna mjesečno uz ugovornu obvezu na 24 mjeseca, a sličan paket Pro-Ping Telekoma, optika NET 100 Mbit/s, televizija i telefon, 199 kuna mjesečno uz ugovornu obvezu na 24 mjeseca. To znači da smi cjenovno među najpovoljnijim telekomunikacijskim operatorima u Hrvatskoj – kaže Rengel i naglašava da će se ove godine fokusirati na podizanje kvalitete i stabilnost usluga.

Slijede velika ulaganja

Suvlasnici toga maloga domaćeg telekoma upustili su se u tešku tržišnu utakmicu s velikim igračima a da prije toga nisu imali ni poduzetničko iskustvo ni iskustvo u upravljanju tvrtkom. Begović je nakon završene srednje škole počeo raditi u obiteljskome fotografskom obrtu, Vencl je nakon završetka studija elektrotehnike u Zagrebu radio na optičkoj i bežičnoj mreži te se usavršavao za stručnog specijalista inženjera elektrotehnike, a Rengel je kratko radio u očevu trgovačko-uslužnom obrtu.

Tijekom studija informatike bavio se i programiranjem, a nakon što je diplomirao informatiku, završio je studij ekonomije. U Pro-Ping Telekomu u početku je bio zadužen za funkcioniranje mreže i financije, no kako je tvrtka rasla, više se počeo baviti upravljanjem, a tehnologiju je prepustio drugima. U Pro-Ping Telekomu trenutačno je 25 zaposlenih, a ima i sestrinsku tvrtku DHM Infrastrukturu koja trenutačno zapošljava tridesetak tehničara i montera. Radnike pronalaze na lokalnom tržištu jer njihove usluge nisu dostupne na području cijele Hrvatske.

– Ove godine ulazimo u velike investicije i projekte vrijedne više od deset milijuna kuna. Od toga veći dio ide za gradnju optičke infrastrukture, a više od tri milijuna kuna ulažemo u sustave za upravljanje mrežom i njezin nadzor, nove platforme i softver te nadogradnju glavne mrežne infrastrukture kako bismo još povećali kvalitetu i stabilnost usluga. Upravo završavamo uvođenje sustava za upravljanje mrežom i nadzor UMBOSS, rješenje zagrebačke tvrtke Inceptum prepoznato i zastupljeno diljem svijeta u velikim telekomima. Služi za nadziranje mrežne infrastrukture i omogućava znatno skraćenje vremena za popravak kvarova na mreži. Tijekom 2021. u planu je i uvođenje nove TV platforme s novim funkcionalnostima i mogućnostima te nove platforme za fiksnu telefoniju – kaže Rengel i dodaje da je to samo djelić onoga što planiraju napraviti ove godine. ​Njihov je dugoročni cilj pratiti tehnološke trendove i prilagođavati im usluge koje pruža​ Pro-Ping Telekom​.

18. travanj 2024 22:15