Svijet
StoryEditor

DeFi inovatori izgradili sintetičke verzije dionica koje prate najveće svjetske tvrtke

28. Srpanj 2021.

Godinama su se moćnici Wall Streeta poigravali pitanjima bi li bilo izvedivo premjestiti tržište dionica na blockchain, temeljnu tehnologiju koja stoji iza kriptovaluta. Inovatori u brzom svijetu decentraliziranih financija ne čekaju kako će se te rasprave odvijati. Umjesto toga, izgradili su sintetičke verzije dionica koje prate neke od najvećih svjetskih tvrtki.

Lažne verzije Tesle, Applea, Amazona i drugih velikih tvrtki, kao i nekoliko popularnih fondova kojima se trguje na burzi nastali su projektima Mirror Protocol i Synthetix tijekom protekle godine. Tokeni i programiranje koje im omogućuje trgovanje, projektirani su tako da odražavaju cijene vrijednosnih papira koje prate, bez stvarnih kupnji ili prodaje realnih dionica i ETF-ova. Do sada, volumeni su manji na reguliranim burzama, ali za ljubitelje kriptovaluta, potencijalni rast je ogroman.

Sintetičke dionice pridružuju se novom svijetu imovine kao što su digitalna umjetnička djela i ostalim NFT tipovima imovine, kojima popularnost raste eksponencijalno. Ipak, za razliku od moderne umjetnosti, ovi instrumenti postavljaju pitanja o tome kako se uklapaju u globalno tržište dionica i brokersku industriju kojom upravljaju tisuće stranica pravila iz desetak zemalja.

U ovom trenutku, kao i u slučajevima kada nova tehnologija tek postaje popularna, inovacija je uvijek ispred regulacije. Upravo tako se sviđa Do Kwonu, suosnivaču i izvršnom direktoru Terraform Labsa, južnokorejske tvrtke koja je stvorila Mirror Protocol na svom terra blockchainu.

Kwon se smatra svojevrsnim modernim Robin Hoodom financija, u načinu rada Vlada Teneva ili Chamath Palihapitiye. DeFi je toliko moćan u otključavanju financijskih usluga za obespravljene ljude širom svijeta, rekao je, da je bolje brzo se kretati i razbijati stvari. Čekanje na kristalizaciju rascjepkanih regulatornih okvira prije inovacija je kontraintuitivno.

Sintetička imovina

Za Kwona i druge zagovornike ove nove sintetičke imovine, izbjegavanje različitih pravila i prepreka financijskog svijeta je značajka, a ne bug. To otvara mogućnosti za stvaranje bogatstva koje je trenutno dostupno samo nekolicini sretnika, rekao je. Korisnici mogu trgovati tokenima anonimno 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu s bilo kojeg mjesta nesmetano kapitalnim kontrolama.

Kwon je rekao da Terraform Labs ne ostvaruje nikakav prihod od naknada naplaćenih na Mirror protokolu. Oni odlaze korisnicima kao poticaj za osiguranje likvidnosti. Umjesto toga, tvrtka profitira putem kriptovalute koju je stvorila i koja ima tendenciju povećanja vrijednosti kako projekti poput Mirrora rastu u popularnosti.

Samo funkcioniranje sintetičkih dionica dosta je komplicirano, no kako bi se pojednostavilo, prema Mirror protokolu, ideja je zadržati cijene sintetičkih dionica stvarnim kakve i jesu nudeći poticaje trgovcima da arbitriraju nepodudarnosti cijena i upravljaju stvarnom opskrbom tokena. Korisnici mogu kreirati nove tokena kada su cijene previsoke depozitom kolaterala, i uništiti, ili spaliti tokene kada su cijene preniske.

- Kroz ove poticaje, sintetičari pomno prate cijenu imovine iz stvarnog svijeta - rekao je Kwon. Ali to su još uvijek samo tokeni na blockchainu koji pružaju eksplicitnu izloženost cijenama.

Trojanski konj

Tokeni trguju decentraliziranim, automatiziranim tržištima kao što su Uniswap i Terraswap, koji omogućuju korisnicima da kupuju i prodaju imovinu izravno na blockchainu, što je drugačiji model od centraliziranih kripto mjenjačnica koje vode tvrtke poput Coinbasea i Binancea.

Do sada, obujam trgovanja vjerojatno nije dovoljno visok da bi direktori na Nasdaqu ili Njujorškoj burzi bili zabrinuti. Sintetički Apple tokeni, na primjer, imaju tržišnu kapitalizaciju od oko 28 milijuna dolara, prema Coinmarketcapu. To se uspoređuje s oko 2,5 bilijuna dolara stvarnih dionica, te iznosi oko 1/1.000 tržišne kapitalizacije dogecoina.

Usporedba cijena između različitih sintetičkih dionica i pravih vrijednosnih papira u različito vrijeme tijekom proteklog tjedna pokazuje da se razlika između njih može kretati od penija do nekoliko dolara.

Ipak, projekti sakupljaju pažnju tradicionalnih financijskih institucija, s obzirom na ambicije u DeFi prostoru. Kao što je tvrtka za upravljanje digitalnom imovinom Arrington XRP Capital napisala u izvješću u kojem analizira i opisuje svoju podršku Mirrora, cilj DeFi-a nije jednostavno poboljšati korisničko iskustvo s bankarskim sustavom, već ga u potpunosti promijeniti.

Ove nove sintetičke dionice, napisala je tvrtka, jedan su od najočitijih Trojanskih konja DeFi-a na tradicionalnim tržištima. Glasnogovornica SEC-a i predstavnici Nasdaqa, odbili su komentirati razvoj sintetičkih dionica.

- Budući da ti sintetički proizvodi nisu regulirani i da se njima ne trguje na nacionalnoj burzi vrijednosnih papira, pomislio bih da bi im se SEC zamjerio. Prema SEC-u, njihova misija je zaštita investitora, održavanje poštenih, urednih i učinkovitih tržišta te olakšavanje formiranja kapitala. Ovo mi zvuči kao pitanje zaštite investitora - rekao je Joseph Saluzzi, suvoditelj trgovanja vlasničkim kapitalom u Themis Tradingu, koji je Kongresu dao iskaz o tržišnim pitanjima.

Binance, najveća svjetska kripto mjenjačnica, već je privukla pozornost njemačkog financijskog regulatora nudeći tokene koji su povezani s performansama popularnih američkih dionica, ali koje imaju pokriće u stvarnim dionicama. Binance je prekršio pravila o vrijednosnim papirima kada je izdao tokenizirane dionice Tesle, MicroStrategya i Coinbasea, kazao je BaFin u travnju.

Iz Binancea su nedavno izjavili da će prestati nuditi tokenizirane dionice, nakon što su regulatori iz više zemalja izrazili zabrinutost zbog proizvoda. Regulatori bi također mogli početi pomnije promatrati DeFi prostor nakon velikog rasta stablecoina, digitalnih valuta dizajniranim za pomno praćenje vrijednosti nacionalnih valuta (i koje trgovci Mirrora koriste kao kolateral za kreiranje novih tokena).

Vlasnik Dallas Mavericksa Mark Cuban, entuzijastični i utjecajni investitor u DeFi, nedavno je pozvao na regulaciju nakon gubitka novca pri investiranju u jedan projekt. Milijarderski kripto investitor Mike Novogratz, osnivač i izvršni direktor Galaxy Digitala, nedavno je tweetao da bi igrači na DeFi tržištima mogli požaliti ako se ne počnu pridržavati takozvanih KYC i AML pravila.

- Uložite sada u sloj usklađenosti ili platite kasnije. Ako želimo da ovaj ekosustav raste, moramo prepoznati da moramo djelovati u skladu s pravilima koja društvo postavlja - napisao je.

Kwon je rekao da Terraform Labs još nije razgovarao s regulatorima o sintetičkim dionicama. Niti je tvrtka komunicirala s burzama kao što je Nasdaq, ili tvrtkama koje upravljaju ETF-ovima koji su tokenizirani. Kako bi se zaustavile sintetičke dionice i druga sintetička imovina od trgovanja, bilo bi potrebno isključiti temeljni softverski open-source kod, koji čini blockchain i koristi ga globalna korisnička baza koja uključuje mnogo anonimnih igrača, dodao je.

- Sve dok postoje gorljivi vjernici u veću sliku onoga što je moguće s tehnologijom, gašenje kriptovaluta, DeFi-a ili sintetičke imovine, Sizifov je zadatak - izjavio je.

19. travanj 2024 01:52