Svijet
StoryEditor

Digitalni euro stiže za četiri godine

21. Lipanj 2021.
digitalni euro

Član izvršnog odbora Europske središnje banke (ECB), Fabio Panetta vjeruje da bi digitalni euro očuvao privatnost bolje od stablecoina koji izdaje velika tehnološka tvrtka.

- Ako se središnja banka uključi u digitalna plaćanja, privatnost će biti bolje zaštićena, jer nismo kao privatne tvrtke. Nemamo komercijalni interes za pohranu, upravljanje ili unovčavanje podataka korisnika - rekao je Panetta Financial Timesu u jučerašnjem intervjuu.

Prošlog mjeseca, udruga Diem, koju podupire Facebook, priopćila je kako je na putu pilot verzija njihovog stablecoina, koji je privatna digitalna valuta vezana u omjeru 1:1 za fiat valutu. Panetta je Diem, nekadašnju Libru, opisao kao "nestabilan token", navodi FT.

S druge strane, digitalni euro ECB-a bio bi digitalna valuta središnje banke (CBDC). To je još uvijek okvirni plan, prema riječima predsjednice ECB-a Christine Lagarde, koji bi mogao potrajati najmanje četiri godine. Razrada oko dizajna trajala bi minimalno dvije godine, rekao je Panetta.

Intervju dolazi dva tjedna nakon što je ECB savjetovao vladama da obrate pozornost na CBDC-ove.

U izvješću od 2.lipnja, iz ECB-a su izjavili kako vlade koje se ustručavaju CBDC-ova riskiraju izlaganje   svojih financijskih sustava i monetarne autonomije "stranim tehnološkim divovima koji potencijalno  nude umjetne valute u budućnosti". U izvješću se ne spominje Diem.

Panetta nije objasnio kako bi digitalni euro zaštitio privatnost osim što je sugerirao da ECB neće biti toliko „gladan“ podataka o potrošačima kao privatna tvrtka. 

- Isplata će proći, ali nitko u platnom lancu neće imati pristup svim informacijama.- kazao je Panetta.

Za razliku od kriptovaluta, CBDC-ovi općenito nisu decentralizirani. ECB je u travnju anketirao   javnost o svojim planovima CBDC-a i utvrdio da polovica ispitanika smatra da bi se blockchain mogao    nositi s prevarama i rješavati tehničke propuste.

21. travanj 2024 06:43