Svijet
StoryEditor

Direktor Goldman Sachsa David Solomon: Inflacija će neko vrijeme biti povišena, no ne kao 70-ih

07. Prosinac 2021.

Izvršni direktor Goldman Sachsa David Solomon predviđa da će inflacija neko vrijeme biti povišena, ali ne očekuje ponavljanje rasta troškova viđenih 1970-ih, rekao je u intervjuu za američku televizijsku kuću CNBC.

- Postoji razumna šansa da će inflacija biti povećana određeno vremensko razdoblje, ali to ne znači da će biti kao 1970-ih. Treba biti oprezan i na odgovarajući način upravljati rizicima - rekao je.

Međunarodni monetarni fond prošlog je tjedna upozorio na intenziviranje inflatornih pritisaka, posebno u SAD-u, te ocijenio da bi se američki središnji bankari trebali više usredotočiti na inflacijske rizike.

Solomon je ukazao na 'neizvjesnost' na globalnim financijskim tržištima zbog čimbenika koji uključuju omicron soj koronavirusa i na informacije u vezi s tempom kojim će Fed i druge središnje banke smanjiti kupovinu imovine.

- Još uvijek nismo potpuno izašli iz pandemije. Iz toga proizlazi neizvjesnost i ta će neizvjesnost utjecati na gospodarsku aktivnost. Povrh toga, imamo promjene u fiskalnoj i monetarnoj politici kako bismo to pokušali uravnotežiti. Nema sumnje da je ovo razdoblje bez presedana pa je vrlo teško predvidjeti kako ćemo izaći iz ovoga - rekao je.

23. travanj 2024 13:12