Svijet
StoryEditor

Dragan Šolak postaje većinski vlasnik premierligaša Southamptona

04. Siječanj 2022.
Dragan Šolak

Srpski biznismen Dragan Šolak uvrstit će se na popis vlasnika klubova Premier lige nakon što je sklopio ugovor vrijedan 100 milijuna funti za kupnju engleskog premierligaša Southamptona, prenosi Sky News.

Osnivač korporacije United Groupe, koja pod sobom drži SBB, Telemach, United Media, SportKlub, Novu TV i N1, ovim bi dogovorom trebao preuzeti većinsko vlasništvo nad klubom (80 posto udjela) od kineskog poduzetnika, Gao Jisheng, koji je u vlasničkoj strukturi bio od 2017.

Kako prenosi Sky News, klub već mjesecima traži novog vlasnika, a osim Šolaka u preuzimanje su navodno uključeni i Rasmus Ankersen, bivši direktor Brentford F.C-a, te Henrik Kraft, investitor iz Londona. Osim toga, nagađa se da Solak stoji iza nove kompanija koja će ispitati ponude za klubove u drugim međunarodnim ligama, po uzoru na strategiju vlasnika Manchester Cityja

Inače, ovaj engleski nogometni klub iz grada Southamptona trenutno se natječe u Premier ligi te se nalazi na 14. mjestu u tablici.

Ovo će biti drugo preuzimanje vrhunskih klubova u razmaku od svega mjesec dana nakon što je West Ham United prodan češkom biznismenu Danielu Kretinskyju. Ta prodaja je bila vrijedna više od 700 milijuna funti.

Međutim, preuzimanje još mora odobriti Premier liga, a kada se to dogodi biti će to prvo preuzimanje nakon što se izvješćem bivše britanske ministrice sporta, Tracey Crouch, pozvalo na rigorozniji nadzor preuzimanja klubova. Naime, njezina reakcija bila je potaknuta nezadovoljstvom zbog odluka šest engleskih klubova da pristupe Europskoj Superligi početkom prošle godine, objašnjava Sky News.

25. travanj 2024 13:58