Svijet
StoryEditor

Drugi tjedan rasprava u Glasgowu otvorio pitanje potpore siromašnim zemljama

08. Studeni 2021.
foto Shutterstock

Drugi tjedan za redom nastavljaju se rasprave na UN-ovoj konfereciji o klimi - COP26. Ovog puta će dužnosnici iz svijeta naglasak staviti na potrebu pružanja potpore siromašnim zemljama u borbi protiv klimatskih promjena.

Britanska vlada je najavila planove o investiranju gotovo 300 milijuna funti kako bi najranjivijim zemljama pomogla u borbi protiv rasta temperature.

Ujedinjena Kraljevina, domaćin samita o klimi u Glasgowu, odlučna je pomoći zemljama u razvoju da se prilagode utjecaju klimatskih promjena te da se othrvaju gubicima i šteti kao posljedicama povećanja razina mora, sve razornijih oluja, suša i šumskih požara.

Ministrica za međunarodnu trgovinu Anne-Marie Trevelyan sazvat će sastanak ministara iz najmanje 26 zemalja i regija, uključujući SAD i Europsku komisiju, kako bi uputila apel za pomoć zemljama u razvoju te objavila financijsku pomoć Westminstera.

Prema izvješću udruge Christian Aid, neke od najugroženijih zemalja mogle bi do 2100., ako se nastave dosadašnje politike glede zagađenja, doživjeti veliki udar na svoja gospodarstva i pad rasta u iznosu od 64 posto.

Zemlje koje su najugroženije globalnim zatopljenjem pozivaju ostatak svijeta da tijekom sljedeće godine riječi zamjene djelima kako bi se spriječilo da rast temperature na globalnoj razini prijeđe 1,5 stupnjeva Celzija.

Ponedjeljak ujutro bila je prilika da izaslanstva budu brifirana o prošlotjednim aktivnostima i napretku u pregovorima.

Greenpeace je tijekom vikenda optužio Saudijsku Arabiju da pokušava blokirati sveobuhvatni dokument - završnu izjavu samita COP26 koja bi mogla uključivati obvezu da se ubrza s djelovanjem kako bi se ispunio zadani cilj - ograničavanje rasta temperature do 1,5 stupnjeva Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje i jačanje napora usmjerenih na prilagodbu.

Na nizu događanja u Glasgowu ovaj tjedan će prisustvovati i bivši američki predsjednik Barack Obama koji je sudjelovao na propalom klimatskom samitu UN-a u Kopenhagenu i na uspješnom sastanku u Parizu na kojem je donesen prvi sveobuhvatni sporazum o klimi.

26. svibanj 2022 12:53