Svijet
StoryEditor

Državno financiranje moglo bi stvoriti desetak novih tvornica poluvodiča u SAD-u

25. Svibanj 2021.

Američka ministrica trgovine Gina Raimondo u ponedjeljak je izjavila da bi predloženo 52 milijarde dolara vrijedno povećanje državnog financiranja proizvodnje poluvodiča i istraživanja, moglo rezultirati sa sedam do 10 novih američkih tvornica poluvodiča. Raimondo predviđa da bi državno financiranje moglo generirati više od 150 milijardi dolara ulaganja u proizvodnju i istraživanje čipova, uključujući doprinose državne i savezne vlade te poduzeća privatnog sektora.

- Trebamo savezni novac da otključamo privatni kapital. Moglo bi biti sedam, osam, devet, 10 novih tvornica u Americi do trenutka kada završimo - rekla je Raimondo.

Očekuje da će se države natjecati za savezno financiranje tvornica čipova te da će ministarstvo trgovine provesti transparentan postupak dodjele financijskih sredstava.

Globalna nestašica poluvodiča, uzrokovana čimbenicima koji uključuju porast potražnje za elektroničkim uređajima tijekom pandemije, pogodila je proizvođače automobila i druge industrije. Proizvođači automobila, uključujući General Motors, Ford Motor i Toyota Motor, ove su godine smanjili proizvodnju zbog nestašice.

Američki demokratski senator Mark Warner rekao je u ponedjeljak kako misli da bi sredstva mogla rezultirati s novih sedam do deset tvornica za proizvodnju.

- Ovo neće riješiti problem preko noći. Ministarstvu trgovine će trebati godine da provedu te investicije - rekao je Warner.

Prošlog tjedna je demokratski čelnik senata Chuck Schumer predstavio zakon kojim bi se tijekom pet godina potrošile 52 milijarde dolara za proizvodnju i istraživanje čipova u SAD-u. Pobornici financiranja napominju da je SAD 1990. godine imao 37 posto udjela u proizvodnji poluvodiča i mikroelektronike, a danas se tek 12 posto.

Zakonski prijedlog uključuje 39 milijardi dolara poticaja za proizvodnju te istraživanje i razvoj a 10,5 milijardi dolar za provedbu programa koji uključuju National Semiconductor Technology Center, National Advanced Packaging Manufacturing Program te druge programe istraživanja i razvoja.

Republikanski senator John Cornyn je pak podnio amandman kojim bi se iz zakona uklonile odredbe o plaćama te je rekao da želi glasovanje o tom amandmanu dodajući da taj problem dovodi u pitanje republikansku potporu predloženom zakonu. Kazao je da Kina nije ostavila SAD-u drugu mogućnosti nego da ulaže u proizvodnju poluvodiča.

21. srpanj 2024 01:47