Svijet
StoryEditor

Evo tko su najveći dioničari slovenskog Petrola

18. Siječanj 2021.
Petrol slovenija

Petrolova akvizicija Croduxa, kompanije umirovljenog generala Ivana Čermaka, odjeknula je prilično snažno. Ako je vjerovati napisima u medijima, govori se o akviziciji od oko 200 milijuna eura. 

- Kupnjom tvrtke Crodux derivati dva d.o.o., grupacija Petrol dobiva 91 benzinski servis. S preko 200 prodajnih mjesta, tržišni udio Petrol Grupe u Hrvatskoj porast će s 13 na 23 posto. U regiji JI Europe grupacija Petrol imat će 601 prodajno mjesto. Kupnjom će Petrol pokriti neka važna područja u Hrvatskoj, gdje je do sada bio manje prisutan ili nije imao vlastita prodajna mjesta. Opseg poslovanja na hrvatskom tržištu omogućit će prijenos uspješnog poslovnog modela na ovo tržište, uspostavljeno u Sloveniji. Očekujemo da će između grupe Petrol i tvrtke Crodux derivati dva doći do značajnog prijenosa znanja i dobre prakse u oba smjera - stoji u obavijesti Petrola na Ljubljanskoj burzi. 

A tko je vlasnik slovenskog Petrola? Tko su dioničari slovenske naftne grupacije? Prema izvještaju s Glavne skupštine Petrola s kraja prosinca prošle godine, ovo je TOP PET dioničara i njihovi udjeli:

  1. Clearstream Banking SA - 13,50%
  2. Slovenski državni holding - 12,87%
  3. Republika Slovenija - 10,98%
  4. Kapitalska družba - 8,40%
  5. Vizija Holding - 3,49%

Clearstream Banking SA je kompanija sa sjedištem u Luxemurgu i podružnica je kompanije Clearstream International koja je pak dio grupacije kompanija u čijem je većinskom vlasništvu Deutsche Börse AG. 

Na drugome, trećemu i četvrtomu mjestu su državni udjeli, odnosno riječ je o dionicama koje su izravno i neizravno u vlasništvu Republike Slovenije. Dakle, gotovo trećinu slovenske naftne kompanije drži država Slovenija. 

21. ožujak 2023 10:38