Svijet
StoryEditor

FED zabranjuje visokim dužnosnicima trgovanje kriptovalutama, dionicama i obveznicama

21. Veljača 2022.
zabrana trgovanja kriptovalutama

Američka središnja banka (Fed) odobrila je mjere koje zabranjuju visokim dužnosnicima trgovanje kriptovalutama i drugom imovinom.

Novo pravilo zabranjuje visokim dužnosnicima Federalnih rezervi trgovanje kriptovalutama, dionicama i obveznicama. Također se uvodi zabrana trgovanja robom, stranim valutama, fondovima sektorskih indeksa, izvedenicama i agencijskim vrijednosnim papirima, te se zabranjuje korištenje poluge i kratke prodaje.

Iako se o zabrani općenito raspravljalo u listopadu prošle godine, kriptovalute nisu bile spomenute u vrijeme tih rasprava.

Politika je formalno donesena u petak, 18. veljače, ali neće stupiti na snagu do 1. svibnja 2022. Dužnosnici moraju prodati svojom imovinom u roku od dvanaest mjeseci od datuma stupanja na snagu. U nekim slučajevima dužnosnici će imati šest mjeseci za raspolaganje svojom imovinom. Neki dužnosnici također će morati ranije prijaviti svoja ulaganja.

Dužnosnici Federalnih rezervi, predsjednici regionalnih banaka poput onih u Bostonu ili St. Louis Fed-u, službenici, upravitelji obveznica i drugi zaposlenici bit će podložni novim ograničenjima. Zabrana će se proširiti i na Savezni odbor za otvoreno tržište, visoko pozicioniranu skupinu koja definira financijsku politiku i određuje kamatne stope.

Štoviše, rođacima dužnosnika, kao što su supružnici i djeca mlađa od 18 godina, bit će zabranjeno trgovati kriptom i drugom imovinom. Očekuje se da će još članova osoblja Federalnih rezervi biti stavljeno pod krovnu zabranu u budućnosti.

Novo pravilo stvoreno je kako bi se poboljšalo povjerenje javnosti u Federalne rezerve. Prema tekstu priopćenja, zabrana trgovanja trebala bi "poduprijeti povjerenje javnosti u nepristranost i integritet rada Odbora čuvanjem čak i protiv pojave bilo kakvog sukoba interesa."

Ovaj politički potez dolazi nakon kontroverze oko trgovanja na temelju povlaštenih informacija unutar Federalnih rezervi počevši od 2020. godine, u kojem su pod povećalom i medijskim nadzorom bili predsjednik Dallas Fed-a Robert Kaplan i predsjednik Boston Fed-a Eric Rosengren.

U tom je razdoblju došlo i do velike nesigurnosti na tržištu zbog novog koronavirusa, zbog čega su se Federalne rezerve pozvale na politiku kao što su snižene kamatne stope i velike kupnje obveznica.

21. travanj 2024 23:09