Svijet
StoryEditor

FTX je u posljenjih šest mjeseci povećao procjenu vrijednosti s 18 na 32 mlijarde dolara

02. Veljača 2022.

Kripto mjenjačnica FTX prije dva dana je objavila kako je putem kruga financiranja serije C prikupila 400 milijuna dolara, koji sada procjenjuje rastuću tvrtku na 32 milijarde dolara.

To je značajan porast procjene u odnosu na posljednji put kada je FTX prikupljao sredstva u listopadu 2021. godine, kada je u krugu serije B-1 prikupio 420,69 milijuna dolara po procjeni od 25 milijardi dolara. Prije toga, FTX je najavio krug financiranja serije B od 900 milijuna dolara u srpnju 2021, koja je kasnije revidirana na milijardu dolara, s procjenom od 18 milijardi dolara.

FTX-ova objava serije C, dolazi samo nekoliko dana nakon što je američka podružnica mjenjačnice 26. siječnja najavila vlastitu rundu serije A vrijednu 400 milijuna dolara, koja je procijenila vrijednost podružnice na 8 milijardi dolara.

U prosincu je The Information izvijestio da je FTX prikupljao sredstva na tim ciljanim procjenama, 32 milijarde dolara za matičnu tvrtku i 8 milijardi dolara za FTX US. Međutim, u tom se izvješću tvrdilo da je FTX nastojao prikupiti ukupno 1,5 milijardi dolara za dva subjekata, a u konačnici ukupni zbroj posljednjih krugova financiranja iznosi 800 milijuna dolara.

Unatoč tome, jasno je da je prikupljanje sredstava učinjeno kao zajednički napor. Svi investitori u FTX-ovoj seriji C također su sudjelovali u FTX-ovoj US seriji A, uključujući Paradigm, Lightspeed Venture Partners, Tamasek, SoftBank Vision Fund 2, IVP i Tiger Global.

Sve u svemu, FTX je prikupio više od 1,8 milijardi dolara u posljednjih šest mjeseci i povećao svoju procjenu s 18 milijardi na 32 milijarde dolara tijekom tog razdoblja. Prema tvrtki, njezina korisnička baza porasla je za 60 posto od prikupljanja kapitala u listopadu, s 40 postotnim porastom dnevnog volumena trgovanja na oko 14 milijardi dolara.

Osnivač i izvršni direktor FTX-a Sam Bankman-Fried izjavio za Bloomberg da će se sredstva serije C koristiti za financiranje spajanja i preuzimanja. U priopćenju, Bankman-Fried je također spomenuo da će FTX  tražiti dodatne dozvole za trgovanje širom svijeta. Ranije ovog mjeseca tvrtka je pokrenula FTX Ventures, investicijski ogranak vrijedan 2 milijarde dolara na čelu s Amy Wu, koja je bivša voditeljica u Lightspeedu.

U 2021. godini FTX je također sklopio sponzorske ugovore s Miami Heatom, Major League Baseballom, esport klubom Team SoloMid (TSM) i drugima, zajedno s dovođenjem globalnih ambasadora poput Toma Bradyja i Stephena Curryja.

16. travanj 2024 05:51