Svijet
StoryEditor

Infografika: Rast vrijednosti gotovo svih tehnoloških divova

07. Kolovoz 2020.
foto visualcapitalist

Pandemija koronavirusa je mnoge tvrtke bacila 'na konopce' ali tehnološki divovi ne samo da krizu ne osjećaju već gotovo svi povećavaju svoje prihode. Nedavno izvješće koje je objavio BrandZ pokazuje koje su tehnološke tvrtke napredovale usprkos krizi i globalnim zatvaranjima.

Od prvih pet tehnoloških brendova, Microsoft je napravio najveći skok s rastom vrijednosti brenda od 30 posto, Instagram koji je u vlasništvu Facebooka je rastao 47 posto, a Adobe i LinkedIn, koji su u vlasništvu Microsofta povećali su vrijednost brenda za 29, odnosno 31 posto. Prvih deset tehnoloških divova stižu iz Amerike uz dodatak kineskog Tencenta na četvrtom mjestu i njemačkog SAP-a na sedmom mjestu, dok prvih dvadeset zatvaraju kineske tvrtke Xiaomi i Baidu.

image
foto visualcapitalist

Apple, Microsoft, Google, Tencent i Facebook vodeći su tehnološki kontingenti!

Iako je većina tehnoloških marki u gornjoj polovici prvih 20 zabilježila značajno povećanje vrijednosti branda, samo su Facebook i IBM bili u padu od 2019., na -7 posto i -3 posto. Najveći gubitak u prvih 20 tehnoloških tvrtki odnosi se na kineski Baidu, koji je 2020. pao za 29 posto.

Zauzevši osmo mjesto, Instagramov brend koji je u vlasništvu Facebooka rastao je za 47 posto, što zvuči zaista odlično, no puno je manje nego 2019. kada je vrijednost tog brenda narasla za čak 95 posto. Uz Instagram i sve ostale digitalne aplikacije dobro su rasle u vrijeme pandemije, posebno one koje su namijenjene za zabavu, kupovinu, dostavu i društvene mreže.

image
foto visualcapitalist
21. veljača 2024 22:35