Svijet
StoryEditor

Infografika: Trgovinski odnosi Velike Britanije i Europske Unije

12. Veljača 2021.
foto Shutterstock

Nakon što je nastupio Brexit 1. siječnja 2021. godine, na snagu je stupio i novi Sporazum o trgovini i suradnji između EU-a i Velike Britanije. Novi će sporazum pomoći da se trgovinski status nastavi, ali koliko je zapravo važna trgovina između EU-a i Velike Britanije?

Ova infografika koristi podatke ureda za statistiku Donjeg doma britanskog parlamenta (House of commons) i otkriva koliki je značaj trgovine između Velike Britanije i država članica Europske unije.

EU je najveći trgovinski partner Velike Britanije s 47 postotnim udjelom ukupne trgovine zemlje. Od ukupnog Britanskog izvoza 42,6 posto ide prema zemljama EU, dok istovremeno 51,8 posto od ukupnog uvoza stiže iz EU. Najveći trgovinski partneri Velike Britanije unutar EU su Irska, Njemačka, Nizozemska i Francuska.

image
foto visualcapitalist

Velika Britanija iz EU najviše uvozi motorna vozila, farmaceutske proizvode i električne strojeve i uređaje, a gledajući usluge glavni uvoz iz EU su putovanja, poslovne usluge i prijevozničke usluge. Turistička ali i poslovna putovanja u Veliku Britaniju najznačajniji su prihod zemlji, a i London slovi kao jedno od najboljih turističkih odredišta na svijetu.

Tri najveća izvoza robe iz Velike Britanije u EU su nafta i naftni proizvodi, motorna vozila i transportna oprema. Nafta predstavlja najveći izvoz Velike Britanije u EU, što predstavlja 68 posto ukupnog izvoza nafte u zemlji.

Glavni izvoz usluga su poslovne usluge, kao što su računovodstvo, pravne usluge, oglašavanje, istraživanje i razvoj, inženjering i tako dalje. Putovanja su također prva tri mjesta, jer mnoge zemlje u EU čine atraktivna mjesta za odmor za građane Velike Britanije.

Međutim, trgovinski odnosi Velike Britanije i EU-a i dalje su vrlo isprepleteni i značajni. Tijekom godine između dva entiteta prevozi se oko 210 milijuna putnika i 230 milijuna tona tereta.

image
foto visualcapitalist
23. travanj 2024 10:33