Svijet
StoryEditor

Interaktivna kupovina: U videoprijenosu uživo ne prodaje se mačka u vreći

05. Lipanj 2021.
Televizijski šoping dobio je nadogradnju –‘livestream‘-šoping. Upravo takvo kupovanje, ono tijekom kojega ne treba okretati broj ispisan na TV ekranu, nego se sve obavi dodirivanjem pametnoga mobitela tijekom videoprijenosa, trend je koji su nametnuli Kinezi, okorjeli šopingholičari. Svesrdno su ga prihvatili i divovi Amazon, Facebook, Walmart…

Dramatične promjene u svijetu ostavile su traga na potrošačkim navikama. Među promjenama izazvanima pandemijom našao se i golem rast e-trgovine, toliko velik da je u Americi ona, prema Shopifyevu istraživanju, u samo tri mjeseca 2020. narasla više negoli ukupno u posljednjih deset godina. Rast e-trgovine svakako je bio očekivan jer tijekom pandemije fizički odlazak u trgovinu postao nemoguć ili prekompliciran, zbog čega su se mnogi okrenuli internetu u potrazi za svakodnevnim potrepštinama.

Moguć pad od 0,1%

Istraživanje koje je provela tvrtka eMarketer pokazalo je da je gotovo pola potrošača u svijetu tijekom prvih mjeseci pandemije preusmjerila svoju potrošnju na internetske kanale kupujući po svim kategorijama: od namirnica, odjeće do elektronike. Iako neki smatraju kako su ove, za e-trgovce dobre, promjene samo privremene, dok se pandemija ne smiri, eMarketerovo istraživanje pokazuje nešto drukčiju sliku i nagoviješta da te promjene upućuju na to kako će se u budućnosti razvijati e-trgovina.

– Čak i kad se otvore sve fizičke trgovine, predviđamo da će e-trgovina izgubiti samo 0,1 posto udjela u ukupnoj prodaji – stoji u istraživanju tvrtke eMarketer.

Hoće li e-trgovina nastaviti snažno rasti nakon što pandemija prođe, tek ćemo vidjeti, ali znamo nedavni procvat e-trgovine napravio znatan pomak, i to pomak prema krajoliku e-trgovine koji je postao znatno konkurentniji s proizvodima koji se inače do sada nisu kupovali online.

'Made in China'

Promjenama u krajoliku e-trgovine pridonijeli su i ljudi koji se do sada nisu koristili tim kanalom za kupovanje, pri čemu posebno mislimo na stariju populaciju, a oni mlađi samo su povećali svoju online potrošnju, pogotovo u segmentu videoigara. Rastu su pridonijele i kategorije proizvoda koje prije nisu bilo toliko popularne u internetskom trgovanju, poput namirnica, sportske kućne opreme i proizvoda za njegu, te činjenica da su mnoga mala i srednja poduzeća prvi put zakoračila u svijet online prodaje povećavajući tako broj online trgovaca na veliko i malo.

Tijekom pandemije još je jedan način prodaje došao u središte zanimanja javnosti iako u Kini postoji još od 2016. zahvaljujući kineskoj platformi za online trgovinu Taobao. Riječ je o livestream-šopingu ili e-trgovini koja omogućuje da kupac kupi proizvode izravno 'iz videozapisa'. Taj način kupovanja uključuje videosadržaj koji se emitira uživo, zatim dvosmjernu komunikaciju, što znači da u svakom trenutku kupac može uputiti pitanje prodavaču o proizvodu, kao i mogućnost da gledatelj, tj. kupac, jednim klikom kupi ili spremi u košaricu proizvod izravno s platforme s koje se emitira uživo. U neku ruku livestream-šoping ​samo je nadogradnja na već dobro poznati, stari televizijski šoping, samo što ste prije morali okrenuti broj na ekranu da biste naručili proizvod, a na novim platformama to sve obavite svojim pametnim mobitelom u nekoliko klikova. Iako ta metoda prodaje postoji već nekoliko godina, tijekom pandemije došla je do većeg izražaja.

Naplata porukom

Koliko je taj način kupnje popularan u Kini, najbolje pokazuje podatak da je za Dan samaca, kad se tradicionalno kupuje na sniženjima, Taobao organizirao osmosatni livestream-šoping ​koji je vodila kineska influencerica Viya i koji je privukao više od 43 milijuna kupaca.

– Takvo je kupovanje interaktivno i omogućuje uključivanje komentarima, lajkovima, postavljanjem pitanja i slično. Osim toga, tako je lakše prodavati jer ne zahtijeva od kupaca da budu ispred televizora, već mogu pratiti vašu prodaju na mobitelu gdje god bili u tom trenutku. Iako livestream-prodaja nije limitirana na specifične kategorije proizvoda, najviše se tako prodaju ženska moda, sportska oprema i oprema za dom – kaže Marcel Majsan, predsjednik Udruge eCommerce Hrvatska, i dodaje kako se iz toga može zaključiti da je budućnost e-trgovine u većoj interakciji s kupcima i većoj fleksibilnosti kupovanja.

Primjerice, u Kini je već dugo trend plaćanje s pomoću aplikacije WeChat (nešto poput WhatsAppa), pa je vrlo moguće da će i on uskoro doći u zapadni svijet.

Dublje veze

Iako kupovanje s pomoću prijenosa uživo na zapad dolazi sramežljivo, Kinezi se svojski trude da to na sve načine ubrzaju. A to rade tako da su mnoge kineske kompanije angažirale europske govornike i influencere koji u livestream-prodaji nude kineske proizvode kupcima na svome govornom području kako bi se približili kupcima, olakšali komunikaciju i ponudili autohtone prodavače.

U Kini je vrijednost livestream-kupovanja naglo porasla, i to sa 66 milijardi dolara 2019. na čak 150 milijardi dolara 2020., a očekuje se da će ta ove godine premašiti 300 milijardi dolara. U SAD-u će, prema podacima tvrtke Coresight Research, vrijednost livestream-trgovine 2021. dosegnuti 11 milijardi dolara i predviđa se da će do 2023. skočiti na 25 milijardi dolara. Privlačnost je tog načina kupovanja u tome što trgovci razvijaju dublju vezu s potrošačima zbog mogućnosti neposredne interakcije, što na povećava i poboljšava prodaju proizvoda.

Veliki igrači

Kao što smo naveli, i veliki igrači počeli su ulagati u livestream-kupovanje, prije svih Amazon na čijoj se platformi Amazon Live svakodnevno vrte prodajne emisije o fitnessu, šminkanju i kuhanju. Također nudi alate koji brendovima omogućuju stvaranje vlastitih prodajnih programa. Tu su i Facebook Live, koji se sve češće upotrebljava kao prodajni kanal, te Instagram, koji je dodao mogućnost kupnje iz aplikacije, kao i maloprodajni div Walmart koji je nedavno ušao u partnerstvo s TikTokom kako bi svoje proizvode ponudio na platformi i u internetskom prijenosu uživo.

Drugi pak igrači razvijaju internetska tržišta za livestream-kupovanje ili pomažu trgovcima i brendovima da se koriste internetskim prijenosom​kako bi privukli publiku u svoje e-trgovine. Neki čak eksperimentiraju i s personaliziranim streamovima uživo koji povezuju kupce s kupcima ili osobljem u prodavaonici ili omogućuju korisnicima da prodaju izravno jedni drugima.

Taj vrtlog aktivnosti povezanih s kupovanjem uživo pokazuje nekoliko megatrendova: konzumacija digitalnoga veća je nego ikad prije, a poznate osobe i influenceri postali su glavni promotri i neposredni prodavači određenih proizvoda. Od novih trendova koji će u bližoj budućnosti utjecati na e-trgovinu jedan je svakako umjetna inteligencija koja će na društvenim mrežama i u mrežnim trgovinama omogućiti da se svakom kupcu ponudi potpuno individualiziran kanal s interaktivnim sadržajem uživo koji će nuditi samo ono što tu osobu zanima. A ne treba zaboraviti ni virtualnu i proširenu stvarnost koje će omogućiti da se, recimo, nekog bogatog kupca 'prebaci' u prvi red modne revije u Milanu, tik do domaćina koji će spremno odgovarati na sva pitanja i na kraju preuzeti narudžbu dok kupac 'uživo' gleda reviju i nove odjevne komade.

Novi izazivač

Na velika vrata u e-trgovinu ulazi i tvrtka Snap Inc., koja stoji iza društvene mreže Snapchat – gradi, kažu, platformu za 'e-trgovinu budućnosti'. Inače, nakon što je u ožujku 2017. izišao u javnost, njegova vrijednost bila je procijenjena na 24 milijarde dolara, a potkraj 2018. pala je na samo šest milijardi. Taj veliki pad katalizirao je jednu od najsramotnijih krađa u povijesti kad je, legenda kaže, 'Zucky McCopycat' preuzeo popularnu značajku Snapchat Stories i ukomponirao je na Instagram. Unatoč krađi Snapchat je preživio, a tvrtka Snap sada vrijedi 86 milijardi dolara i snažno s novim tehnologijama ulazi u svemir e-trgovine.

Naime, u ožujku ove godine preuzela je Fit Analytics, poduzeće koje je izradilo tehnologiju koja pomaže kupcima da pronađu odjeću, obuću i nakit odgovarajuće veličine. Tehnologija Fit Analyticsa omogućuje ljudima da unose vlastite mjere u alat koji se koristi strojnim učenjem kako bi namjestio te dimenzije i kako bi kupac točno vidio kako mu stoji određeni komad odjeće. Evan Spiegel, CEO tvrtke Snap Inc., kaže da će na njihovoj novoj e-trgovinskoj platformi korisnici moći virtualno isprobati odjeću, za što će se upotrebljavati tehnologija proširene stvarnosti. Korisniku će biti omogućeno i da učita svoju fotografiju na platformu koja će mu onda ponuditi odjeću koja bi mu prema fotografiji i mjerama najbolje pristajala. Uz tehnologiju Fit Analyticsa Snap je preuzeo i tvrtku Wave Optics za 500 milijuna dolara koja radi na AR naočalama, tj. naočalama za proširenu stvarnost, pa se može pretpostaviti da će se i s pomoću takvih naočala moći isprobavati i kupovati na novoj Snapovoj e-trgovinskoj platformi.

Što god da nam budućnost donijela, osnovne potrebe koje su definirale maloprodaju neće se promijeniti. Čak se i u virtualnom svijetu još traže neki oblik ljudske povezanosti kao i radost otkrića novog proizvoda. Kupac će uvijek ostati kupac sa svojim željama i idejama, samo će okolina u kojoj će kupovati u budućnosti izgledati drukčije: bit će na online platformi, u virtualnom svijetu ili na nekoj društvenoj mreži. 

19. travanj 2024 23:54