Svijet
StoryEditor

Johnson & Johnson suočen s tužbama zbog azbesta u dječjem puderu koristi pravni trik kako bi izbjegao plaćanja i traži bankrot

12. Studeni 2021.
Johnson & Johnson puder

Zahvaljujući cjepivu protiv Covida, Johnson & Johnson jedna je od najvećih i najprofitabilnijih farmaceutskih tvrtki na svijetu. Usprkos tome, farmaceutski je gigant podnio zahtjev za bankrot u američkoj državi Sjeverna Karolina. Zašto bankrot?  Zato što na taj način farmaceutski div pokušava izbjeći  plaćanje milijarda odšteta. Odvjetnici Johnson & Johnsona prošloga su tjedna izvijestili o bankrotu a sada pravnim trikom, koji je do sada bio priznat samo u nekoliko američkih država pokušavaju izbjeći plaćanje velikih odšteta.

Azbest u dječjem puderu

Godine 2015. sud u St. Louisu je potvrdio da je dokazano kako je dječji puder koji Johnson & Johnson prodaje desetljećima bio kontaminiran azbestom, te da su žene i djeca bili izloženi većem riziku od raka što je i dovelo do mnogih razboljena i smrti.

Odvjetnici su uspjeli dokazati da je proizvođač desetljećima znao da je puder u prahu ponekad kontaminiran azbestom  ali je unatoč tome nastavio prodavati proizvod. Odvjetnici su također dokazali da je tvrtka ciljano reklamirala ovaj proizvod siromašnijim skupinama ljudi u SAD-u koji uglavnom  nisu bili toliko informirani o zdravstvenim rizicima proizvoda.

Od prve sudske presude, Johnson & Johnson je zatrpan valom tužbi. Podnositelji zahtjeva moraju dokazati da su redovito koristili dotični puder u prahu i da su zbog toga oboljeli. Čak 38.000 žrtava tužilo je proizvođača, a njihov bi broj mogao značajno porasti u nadolazećim godinama.

Za Johnson & Johnson je ovo prije svega skupo. Tvrtka se bori da izbjegne plaćanje odštete u bilo kojoj parnici, ali čak i ako pobijedi, pravni troškovi će biti visoki. Do početka ove godine grupa je već morala isplatiti 2,5 milijardi dolara a iznos bi se mogao značajno povećati.

Korištenje pravnog trika za smanjenje odštete

Stoga su Johnson & Johnson sada pribjegli triku poznatom kao "Texas Two-Step" ili teksaški dvokorak. U prvom koraku, grupa se u američkoj državi podijelila na mnoge male tvrtke koje su se zatim ponovno spojile i osnovale novu tvrtku pod nazivom LTL Management kojoj je zapravo jedina djelatnost  pravni spor i koja je registrirana upravo u Sjevernoj Karolini, jednoj od rijetkih država koja priznaje 'teksaški dvokorak'. Nakon toga su podnijeli zahtjev za bankrot. Prije toga, matična tvrtka J&J je 'napunila' LTL Management s dvije milijarde dolara koji su trebali biti dostupni za isplatu odšteta.

U korist farmaceutske tvrtke ide činjenica da su zbog Zakona o stečaju svi procesi trenutno stavljeni na čekanje, a prema Zakonu bi LTL Management trebao iskoristi to vrijeme da svu svoju imovinu (2 milijarde dolara) prebaci u fond iz kojeg bi se rješavali i svi budući sudski sporovi.

Podnošenje zahtjeva za stečaj kako bi se izbjegla odšteta je stari trik koji su mnoge velike kompanije u Americi koristile kada su željele na neki način izbjeći plaćanje odšteta. Ovoga puta je nešto drugačija priča, jer su do sada tvrtke koje su koristile ovaj trik cijele završavale u stečaju, dok je Za Johnson & Johnson osnovao LTL Management kako bi izbjegli stečaj cijele tvrtke.

Još nije jasno hoće li se farmaceutski div izvući a odvjetnici žrtava već su tužili tu pravnu smicalicu. Na najnižoj razini, J&J je postigao djelomični uspjeh. Sve tužbe oko dječjeg pudera zaustavljene su na 60 dana. Demokratski kongresmeni već su podnijeli nacrt zakona o zabrani takve prakse u cijeloj zemlji. Budući da demokrati trenutno imaju većinu u američkom parlamentu, sve što trebaju učiniti je uvjeriti vlastitu stranku da okonča kontroverznu praksu.

Nova odluka

Ovoga tjedna, sudac u Sjevernoj Karolini je premjestio stečajni postupak za podružnicu Johnson & Johnsona u New Jersey, rekavši da je to najlogičnije mjesto jer je tamo podnesena većina tužbi.

Nakon odluke suca Craiga Whitleya na američkom stečajnom sudu u Charlotteu, glavni pravni službenik uprave LTL-a John Kim je rekao kako se ne slažu s promjenom mjesta održavanja ali da će nastaviti raditi u 'traženju učinkovite i pravedne rezolucije'.

Odvjetnik čija tvrtka zastupa oko 10.000 tužitelja u slučajevima povezanim s kontaminiranim puderom pohvalio je taj potez.

- Zahvalni smo što je sud prepoznao da ova stvar logično pripada New Jerseyju gdje je sjedište J&J-a i gdje više od 30.000 žrtava traži pravdu. Unatoč tome, tvrtka vrijedna 500 milijardi dolara ne bi trebala biti u mogućnosti manipulirati stečajnim sustavom u bilo kojoj državi  kako bi izbjegla odgovornost za desetljeća korporativnog nemara i rezultirajuće smrti i bolesti koje su pretrpjele tisuće žrtava. Veselimo se prilici da iznesemo ove prigovore na drugačijem i prikladnijem mjestu – rekao je odvjetnik  Andy Birchfield.

Za kraj, treba dodati da mnoge tvrtke osnivaju manje subjekte kako bi se zaštitile od bankrota. Iako je to možda strateški pametno i pod okriljem zakona te države, zasigurno je nepravedno prema ljudima s tužbama protiv tih tvrtki. Čini se da je korporativni profit važniji od ljudske tragedije, a hoće li to biti i u slučaju  Johnson & Johnsona saznat ćemo za nešto više od 60 dana kada prođe zakonska odgoda.

23. travanj 2024 11:13