Svijet
StoryEditor

Kako NFT-ovi mogu promijeniti TV i filmsku industriju

11. Veljača 2022.

Nezamjenjivi tokeni (NFTs) već su počeli preuzimati glazbenu industriju, a sada je na redu filmski i TV sektor. Animirana serija Stoner Cats prikupila je krajem srpnja prošle godine 8,4 milijuna dolara u prodaji NFT-ova koji vlasnicima daju ekskluzivno pravo gledanja epizoda. Kolekcija je rasprodana u samo 35 minuta.

Ovo je tek početak, budući da industrijski igrači najavljuju da sve veći broj filmskih i TV studija počinje razmatrati koncept NFT-ova. Zapravo, globalna produkcijska kuća Enderby Entertainment udružila se s CurrencyWorksom u kako bi formirala VUELE, prvu NFT platformu za gledanje i distribuciju dugometražnih igranih filmova.

Za mnoge unutar kripto i TV-filmske industrije NFT-ovi ne samo da mogu pružiti novi, unosan izvor zarade, već bi također mogli pomoći u razvijanju ove industrije na nove načine. To će uključivati omogućavanje manjim, indie produkcijskim kućama da osiguraju financiranje, kao i potencijalno korištenje NFT-ova kako bi gledatelji, između ostalog, mogli glasovati o razvoju zapleta.

Strong value proposition

- Kao i u svakom kreativnom sektoru, bilo da se radi o filmu, fotografiji ili glazbi, NFT-ovi donose snažan prijedlog vrijednosti kao alternativni izvor prihoda i digitalno izvornog angažmana publike - rekao je Alex Salnikov, suosnivač i voditelj odjela za proizvode u Rarible NFT tržištu.

Iako priznaje da je prostor NFT-ova još uvijek u ranim danima, Salnikov ipak potvrđuje da smo počeli viđati više usvojitelja iz tradicionalnih  industrija, uključujući film i televiziju.

Podsjeća da je prošle godine prvi film nominiran za Oscara objavljen kao NFT, dok su medijski divovi kao Fox počeli istraživati ulaganja i graditi mogućnosti unutar prostora.

Salnikov također napominje da je i sam Rarible bio domaćin NFT prodaje nagrađivanog redatelja Michaela Beetsa, kako bi se prikupila sredstva za prvi dokumentarni film na svijetu koji su uživo snimile izbjeglice diljem svijeta. To su tek skromni početni koraci, ali prema nekim podacima unutar NFT prostora, oni signaliziraju skori rašireni pomak unutar TV i filmskog svijeta.

CEO i osnivač Mintablea, Zach Burks potvrđuje rastući interes za NFT-ove unutar filmske i TV industrije, sugerirajući da će se većina uključiti na jedan ili drugi način.

- Mislim da smo već vidjeli TV studije i produkcijske kuće kako zakoračuju u NFT-ove. Od CNN-a do Foxa, do indie studija, već ima puno aktivnosti u prostoru - rekao je Burks.

Burks uzima Stoner Cats kao primjer koliko popularne serije temeljene na NFT-ovima mogu postati, s obzirom na to da je imao tako uspješno izdanje. Doista, serija u kojoj su sudjelovali Ashton Kutcher, Mila Kunis, Chris Rock, Jane Fonda te čak i Vitalik Buterin već je objavila dvije epizode, s trenutno četiri najavljene.

Veća kontrola i bliži kontakt s publikom

Potencijalni gledatelji trebaju kupiti Stoner Cat NFT-ove kako bi dobili pristup epizodama, pri čemu trenutno najjeftiniji NFT košta 0,27 ethera na OpenSeau (više od 864 dolara u trenutku pisanja ovog teksta). Tako visoka cijena sugerira da bi NFT-ovi mogli postati vrlo unosni za TV i filmske kompanije.

Međutim, osim ovog očitog slučaja upotrebe, većina pojedinca unutar kripto i NFT podsektora očekuje da će se s vremenom pojaviti zanimljivije svrhe. Za Camerona Chella, izvršnog predsjednika CurrencyWorksa i suvoditelja VUELE-a, NFT-ovi će produkcijskim kućama pružiti veću kontrolu nad  financiranjem njihova rada, a istodobno će stupiti u bliži kontakt sa svojom publikom.

- Naša platforma omogućuje produkcijskoj tvrtki da se promovira. Oni mogu odlučiti koliko NFT-ova svog filma žele distribuirati i žele li ga zapakirati ekskluzivnim sadržajem kao što su umjetnička djela ili behind-the-scenes snimke - rekao je Chell.

Chell također otkriva da s VUELE-om filmaši također mogu imati potpunu kontrolu nad cijenom i vremenom NFT dropa. Povrh toga, vjerojatno će postati koristan marketinški alat, omogućujući produkcijskim tvrtkama da ostanu u toku sa željama svoje ciljane publike.

Osim pružanja novih prihoda i financijskih tokova, neki promatrači sumnjaju da će NFT-ovi rezultirati novim formatima i iskustvima unutar TV i filmske industrije.

- Stvarno uzbudljivi slučajevi uporabe još uvijek su u povojima. Poput toga da NFT-ovi koji daju pravo glasa o tome kako će se odvijati sljedeća sezona TV serije ili pristup posebnom sadržaju koji mogu vidjeti samo vlasnici NFT-a. Sljedeća razina angažmana obožavatelja je kada ćete stvarno vidjeti da potražnja za NFT-ovima raste i kada će promijeniti način na koji obožavatelji komuniciraju sa svojim omiljenim IP-om - rekao je Wes Levitt.

Isto tako, Alex Salnikov također očekuje da će se slučajevi upotrebe za NFT-ove unutar Hollywooda s vremenom razvijati.

- U kratkoročnom razdoblju očekujem da će više TV emisija i filmova početi koristiti NFT-ove za distribuciju jedinstvenog digitalnog sadržaja povezanog sa svakim pojedinim filmom i emisijom, i eksperimentirati s dodacima kao što su iskustva, fizička dobra i ekskluzivni sadržaj. Dalje niz liniju, mogli bismo vidjeti stvari poput TV projekcija u metaverzumu, NFT-ova koji se mijenjaju kako se  serija razvija, glasanja na lancu za budućnost likova - dodao je Salnikov.

Za Zacka Burksa NFT-ovi će postati više od dodatka ili dopune TV-u i filmu, na kraju se uzdižući do statusa nečega što unapređuje ili razvija rezultate produkcijskih studija.

24. travanj 2024 19:38